Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
het roer moet om

Masterclass ­Impact op zorgvernieuwing

Cursusdetails

Voor wie
Bestuurders, management en beleidsmedewerkers van organisaties die bezig zijn met vernieuwing in zorg en welzijn.
Duur
4 dagen
Niveau
Expert
Kosten
€ 400,-
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Wil jij je impact op innovatie in de zorg vergroten? Voor fundamentele zorgvernieuwing vanuit patiënten- en cliëntenperspectief? Dan is deze masterclass echt iets voor jou!

Verbeteren van de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven vraagt om innovatie. Idealiter in goede samenwerking tussen alle betrokken partijen: lokale overheden, zorg- en welzijnsorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten, vrijwilligersorganisaties en niet in het minst de patiënten- en cliëntenorganisaties. Met een gemeenschappelijke visie op zorgkwaliteit.

De praktijk is vaak anders. De gezamenlijke visie ontbreekt. Betrokkenen hebben hun eigen idee over wat kwaliteit van zorg is. Terwijl ervaringsdeskundigen van cliënten- en patiëntenorganisaties werkelijk weten wat het is. Hun inbreng is helaas niet altijd vanzelfsprekend.

Het roer moet om

Wat kun je doen om een goede gesprekspartner te zijn voor organisaties die actief zijn met vernieuwing van de zorg?

Het begint met inzicht krijgen in wat kwaliteit van zorg is voor patiënten, cliënten en burgers. Daarnaast heb je kennis en vaardigheden nodig om nieuwe organisatievormen te ontwikkelen. Ten slotte kies je de juiste aanpak om alle betrokkenen mee te krijgen: inwoners /cliënten, zorgorganisaties, gemeenten en patiëntenorganisaties.

Inhoud

Gedurende 4 dagen gaan we in gesprek over onderstaande thema’s:

  • De organisatie in strategische context, externe ontwikkelingen en de impact op organisaties in zorg en welzijn
  • Organisatiediagnose, analyse, samenhang tussen organisatiewijze, prestaties voor de kwaliteit van werk en leven: aan welke knoppen kun je draaien voor echte innovatie?
  • Het ontwerpen van nieuwe organisatievormen, zelforganisatie en zelfmanagement, cliënt/burgerinitiatieven en ontwerpen van onderaf
  • Hoe pak je het veranderen aan: hoe zorg je voor (meer) impact en bereik; stakeholderanalyse, welke veranderkundige strategieën zijn handig?

Opzet

Naast kennis en inzicht komen ook de praktische toepasbaarheid en je eigen ervaringen uitvoerig aan bod. Je leert met een kritische blik te kijken naar de wijze van organiseren en besturen bij eigen - en bij andere organisaties die betrokken zijn bij zorg en welzijn.

Resultaat

  • Na het volgen van de masterclass heb je kennis van en inzicht in theoretische achtergronden en praktische handvatten voor zorgvernieuwing.
  • Je krijgt handvatten voor keuzemogelijkheden voor innovatie in de zorg en je weet wat de rol van patiënten- en cliëntenorganisaties hierin kan zijn.
  • Je weet hoe je innovaties in de zorg zo vormgeeft dat ze bijdragen aan zowel betere kwaliteit vanuit cliëntenperspectief als betere gezondheid voor inwoners én meer gezondheid per euro.
  • Je ontwikkelt inspirerende werkwijzen om nieuwe manieren van organiseren in zorg en welzijn vorm te geven. Daarmee ben je een goede gesprekspartner voor organisaties die bezig zijn met vernieuwing van de zorg.

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.