Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Nieuw: cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie

Vanuit patiënten- en clientenperspectief onderzoeksvoorstellen beoordelen, of daarover adviseren, is niet voor iedereen dagelijkse kost. PGOsupport biedt organisaties advies en scholing om die inbreng op een goede manier te geven. Bijvoorbeeld met een nieuwe, verdiepende cursus.

Een basiscursus over het beoordelen van onderzoeksvoorstellen was er al. Vanuit een bredere behoefte van zowel onderzoekers als patiëntenorganisaties aan meer verdieping op dit vlak, ontwikkelde PGOsupport samen met UMCG-onderzoeker Huib Burger, de Patiëntenfederatie en MIND de nieuwe cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie. We vroegen Eva Vroonland, een van de trainers en tevens adviseur bij PGOsupport, naar het belang en de totstandkoming van deze cursus.  

Direct aanmelden

Adviseur Eva Vroonland geeft een cursus
Eva Vroonland tijdens een eerdere cursus

Vraag naar meer kwaliteit

Het patiëntenperspectief speelt een steeds belangrijkere rol in onderzoek. Patiënten wordt gevraagd onderzoeksaanvragen te beoordelen op onder andere relevantie, haarbaarheid en de mate van patiëntenbetrokkenheid. Om ze hiervoor handvatten te geven heeft PGOsupport, in samenwerking met verschillende organisaties, scholing en advies ontwikkeld.

Eva: “We merkten dat er, naast onze basiscursus Beoordelen van onderzoeksvoorstellen, vanuit meerdere hoeken behoefte was aan meer scholing over dit onderwerp. Referenten gaven aan meer kennis van onderzoek te willen, zodat het beoordelen van vaak complexe voorstellen makkelijker wordt. Daarnaast willen coördinatoren van patiëntenpanels en onderzoekers de kwaliteit van de beoordeling van onderzoeken door referenten graag verhogen.” 

Vanuit meerdere hoeken bestaat behoefte aan scholing om onderzoeksvoorstellen beter te leren beoordelen.

Eva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie bij PGOsupport

Breder relevant 

Begin dit jaar gaf PGOsupport voor dit doel de maatwerkcursus 'Wegwijs in klinische epidemiologieaan mensen van koepelorganisaties Patiëntenfederatie Nederland en Mind. Al snel bleek dat deze cursus voor meer organisaties relevant is. Zo zijn er gezondheidsfondsen als het Longfonds die zelf ook over een referentiepanel beschikken. En er zijn patiëntenorganisaties als de Harteraad waar patiënten advies geven over onderzoeken nog voordat er een subsidieaanvraag wordt ingediend. De cursus is dus niet alleen voor beoordelaars, maar ook voor adviseurs interessant. Vanuit die bredere behoefte is de cursus nu opgenomen in het vaste aanbod van PGOsupport.

De cursus is niet alleen voor beoordelaars, maar ook voor adviseurs interessant.

Eva Vroonland

Input en feedback

Een nieuwe cursus komt natuurlijk niet zo maar tot stand. De Patiëntenfederatie, MIND, arts-epidemioloog Huib Burger en patiënten uit diverse panels waren hierbij op verschillende momenten betrokken. Zo gaven referenten input en feedback over welke onderwerpen wel en niet aan de orde moeten komen en hoeveel tijd er nodig is om het te bespreken.

Want over klinische epidemiologie is enorm veel te vertellen, maar het gaat er vooral om dat cursisten dàt leren wat nuttig is om tot een goede beoordeling van een onderzoeksvoorstel te komen. Eva: "Het is niet de bedoeling dat we patiëntreferenten tot onderzoekers opleiden, maar het helpt om elkaar – als het gaat om een onderzoeksvoorstel – beter te begrijpen”.

Online cursus

Vanwege corona is de cursus 'Wegwijs in de klinische epidemiologie' omgezet naar volledig online, opgedeeld in 2 dagdelen. Eva geeft de cursus samen met Huib Burger. Huib is onderzoeker bij het UMCG en geeft zowel binnen als buiten het UMCG les over klinische epidemiologie aan verschillende doelgroepen.

Je kunt de cursus het best volgen als je eerst de introductiecursus Beoordelen van onderzoeksvoorstellen heb gevolgd. Deze verdiepingscursus gaat namelijk wat verder. Je leert onder andere met welk type onderzoek je te maken hebt en je oefent met het geven van feedback hierop. In de omschrijving van de cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie lees je meer. 

De cursusstof sloot bijna naadloos aan op onze praktijk als referent en zat vol met herkenbare voorbeelden.

een eerdere cursusdeelnemer

Interesse?

Heb je belangstelling voor deze cursus en ben je bekend met de basis van het beoordelen van onderzoeksvoorstellen? Meld je dan aan.

Is de cursus vol? Laat je gegevens achter via het Hou me op de hoogte formulier op de cursuspagina. Dan weten wij dat er belangstelling voor de cursus is en krijg jij een mailtje zodra we de cursus weer plannen.

Ook treffend leren adviseren en beoordelen vanuit patiënten- en cliëntenperspectief?

Onze trainer en adviseur Eva Vroonland geeft de cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie.