Bespreekbaar maken stigma's in ggz krijgt impactprijs
19 november 2020Stereotype beelden, vooroordelen en (zelf)stigma leiden vaak tot uitsluiting en belemmeren sociale inclusie. Er zijn echter manieren om dit hardnekkige probleem op te lossen en stigma’s bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld met zogeheten StigmaTools, instrumenten die een open gesprek bevorderen en bijdragen aan meer bewustwording. Aandacht voor een winnaar van de Impactprijs 2020.
Deel deze pagina:
Juryoordeel Impactprijs 2020
Dit project bruist en borrelt. Het heeft een heel brede basis van diverse betrokkenen en inzet van ervaringsdeskundigen. Wat een verademing dat hier is ingezoomd op de samenleving met een maatschappelijk en sociaal ingestoken thema. Ook is er op een interessante manier samenwerking gerealiseerd met gemeenten. Mede hierdoor is het een mooi voorbeeld van een opschaalbaar project. En het project is onderdeel geworden van reguliere activiteiten die in de regio plaatsvinden. Tot slot is er (afstudeer)onderzoek gedaan naar de effecten. Kortom, veel waardering voor dit superenthousiaste project voor burgers met en zonder stigma’s!
Kleurrijke spel- en werkvormen
"Met ons project hebben we een mooie koffer met 20 StigmaTools geïmplementeerd", vertelt Ellen Spanjers, initiatiefnemer en projectleider van het project StimaTools met impact. "Het zijn heel verschillende, kleurrijke spel- en werkvormen, waarmee je op een laagdrempelige manier in gesprek kunt gaan over psychische gezondheid en beeldvorming. Hiermee kun je in allerlei contexten aan de slag. Er zit bijvoorbeeld een groot bordspel van 4 bij 4 meter bij dat je kunt doen op festivals. Maar er zit ook een set kaarten bij met stellingen die reacties uitlokken voor een persoonlijke gesprek."

Inmiddels zijn met de spel- en werkvormen in 14 gemeenten in Gelderland en Overijssel 40 bijeenkomsten georganiseerd waaraan ruim 850 mensen meededen.
Succesvolle implementatie
Aanvankelijk richtte het project zich op het trainen van 12 vrijwilligers. Maar de belangstelling bleek veel groter. "Inmiddels zijn er al 45 mensen getraind in het gebruik van de StigmaTools: van ervaringsdeskundigen tot managers, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers", vertelt Ellen enthousiast verder.
Deelnemers kunnen zelf kiezen met welke spel- en werkvormen zij het meeste affiniteit hebben.
"Zij konden zelf kiezen met welke spel- en werkvormen zij het meeste affiniteit hadden, en welke instrumenten zij in hun eigen context het beste konden inzetten. Daarna zijn alle deelnemers in hun eigen situatie aan de slag gegaan met de werkvormen: ervaringsdeskundigen in instellingen en herstelwerkgroepen, wijkbewoners in buurtcentra, managers op strategiedagen etc. En dat blijven ze doen, wat natuurlijk perfect is voor de implementatie van de StigmaTools.
Die implementatie is vanaf dag 1 begonnen en gaat nu als een grote olievlek verder. Dit werkt dus echt anders dan traditionele voorlichting op speciale bijeenkomsten, waarbij met een vingertje wordt gewezen op de risico’s en gevaren. Al slenterend op een braderie raken mensen betrokken bij een leuk spel, dat opeens ook nog ergens over blijkt te gaan. Ik merk steeds weer dat dit tot onverwachte, heel persoonlijke reacties leidt. Dat vind ik het bijzondere aan deze aanpak."
“De implementatie van StigmaTools is vanaf dag 1 begonnen en gaat nu als een grote olievlek verder.”
Corona-proof verder
Corona zette een streep door veel plannen om dit jaar op festivals met de StigmaTools aan de slag te gaan. "We hebben onze activiteiten nu Corona-proof gemaakt; bijvoorbeeld met wandelactiviteiten en andere activiteiten waarbij iedereen voldoende afstand kan houden. Hopelijk kunnen we dit project in het voorjaar van 2021 alsnog afsluiten met een groot event. Hoe we de Impactprijs gaan besteden, moeten we nog overleggen. Maar mij lijkt het fantastisch dit te besteden aan extra spelmateriaal, zodat dit mooie project nog meer zichtbaarheid krijgt."
Meer informatie
- Lees meer over het project StigmaTools met impact op de website van Zorgbelang Inclusief
- Bekijk hieronder het filmpje waarin Ellen Spanjers het genomineerde project voor de Impactprijs 2020 toelicht:
Lees ook
Andere winnaars PGOsupport Impactprijzen-2020: