Ga direct naar de content

Hoe krijg je je medebestuurders mee met jouw plannen?

5 augustus 2020

“En daarom ben ik hartstochtelijk van mening dat we die kant op moeten.” Vol verwachting kijkt de voorzitter rond: hoe valt dit bij zijn medebestuurders?

Deel deze pagina:

De eerste verhelderende vraag wordt zorgvuldig formulerend gesteld. En dan nog een en nog een. En dan buitelen de vragen over elkaar heen. Gevolgd door de kritische geluiden. Vol ongeloof ziet de voorzitter zijn mooie plan in zijn voegen kraken. Zijn moed verdampt: hier gaan ze niet uitkomen.

Jeuk

Een maand eerder: de hoogleraar nodigde jouw vereniging uit om mee te praten met een denktank van jonge onderzoekers. Die werken aan innovatieve behandelmogelijkheden. Nu nog als experiment.

Na de presentatie duurt het even om te begrijpen wat je net hoorde. Maar dan ontvouwen de mogelijkheden zich. Dit is vooruitstrevend! Als dit toch eens de toekomst mag zijn voor jouw achterban, juicht een stemmetje in je.

Meteen gevolgd door een soort jeuk: je bestuursleden, hoe zullen zij….?

Hoe krijg je het bestuur mee? Want je weet: zonder hun ondersteuning en loyaliteit blijft de innovatie slechts een goed idee.

Voor de troepen uit

Soms voelt het als een strijd. Als voorzitter van het bestuur ontmoet je regelmatig belanghebbenden met eigen vergezichten. Die geven je toegang tot ander perspectief. Je wilt toegang tot die andere geluiden: niet voor jezelf, maar omdat je een missie hebt: de patiënten, jullie mensen, moeten betere zorg krijgen. Daar sta je voor. Daarom loop je voor de troepen uit.

Zowel voor de hoogleraar als voor je bestuur wil je een betrouwbare partner zijn. Hoe krijg je het bestuur mee? Want je weet: zonder hun ondersteuning en loyaliteit blijft de innovatie slechts een goed idee.

Geuren en kleuren

Je trekt de stoute schoenen aan en belt de cursusleidster van de workshop verleidingskunst. Kan zij wat tips geven? “Uiteraard,” reageert zij enthousiast. Opgeladen leg je een kwartiertje later neer. Oké, het zal niet vanzelf gaan, maar je gaat ervoor:

  • Je oefent op een persoonlijk en beeldend verhaal om de collega’s mee te nemen in wat jou geraakt heeft en wat jouw realiseerbare droom is. Je denkt aan geuren en kleuren.
  • Je wilt luisteren naar de kritische vragen en deze beantwoorden. Maar je wil niet meegetrokken worden in negatief gedrag.
  • Vol vertrouwen en met een dosis adrenaline stap je de bestuursvergadering in.
Je was zo enthousiast over deze kans, dat je geen ruimte gaf aan tegenwerpingen. Je kapte de kritische geluiden te snel af. Dat veroorzaakte extra weerstand.

Scenario’s

En dan lukt het toch niet om ze mee te krijgen. Een tweede keer bel je de workshop-begeleider. Hoe kan het zo zijn misgegaan?

Ze stelt vragen die aan het denken zetten: Gaf je voldoende ruimte voor de collega-bestuurders om vragen te mogen stellen? Stond je nog open voor andere inzichten? Welke non-verbale signalen gaf je af?

Terugkijkend was je tot over je oren voorbereid. Je verwachtte het ergste en had alle scenario’s bedacht, inclusief je reactie daarop. Je was zo enthousiast over deze kans, dat je geen ruimte gaf aan tegenwerpingen. Je kapte de kritische geluiden te snel af. Dat veroorzaakte extra weerstand.

Je hebt je les geleerd: terugschakelen en de volgende vergadering nogmaals agenderen.

Terugschakelen

Kortom, je probeerde het bestuur te overtuigen in plaats van te verleiden. Dit was de eerste keer dat jouw collega’s dit idee hoorden. Het ging te abrupt. Je was te snel. Je hebt je les geleerd: terugschakelen en de volgende vergadering nogmaals agenderen.

Wil jij ook je bestuur meenemen, er gezamenlijk voor gaan? PGOsupport heeft adviseurs die je hierbij kunnen helpen.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur leren en ontwikkelen