Ga direct naar de content

Bestuursleden werven: de succesformule van Plusminus

18 november 2020

Nieuwe bestuursleden vinden is niet voor elke organisatie even makkelijk. Maar met een goede strategie is het wel mogelijk. Plusminus is zo’n organisatie waar het wel lukt. Momenteel zijn 6 van de 7 bestuursfuncties vervuld. Voorzitter Henk Mathijssen deelt de succesfactoren van zijn vereniging.

Deel deze pagina:

Kijk naar talent

Henk denkt dat hoe Plusminus begint met werven vaak niet veel afwijkt van hoe andere organisaties dat doen: “Je kijkt met je bestuur naar de functie, stelt een profiel op en bepaalt welke communicatiemiddelen je gaat inzetten.”

Maar waar hij wel veel tijd in investeert - ook als er geen vacatures zijn - is het in gesprek gaan met mensen die iets voor de vereniging willen betekenen. “Hoe kunnen we hun talenten inzetten voor de vereniging? Soms levert dat ook aan de bestuurskant iets op. Je komt iemand tegen met kwaliteiten die wij binnen het bestuur wel kunnen gebruiken. Als er dan een functie vrijkomt, heb je diegene al op je netvlies. Dat heeft al vaker kandidaten voor een bestuursvacature opgeleverd”, licht Henk toe.

We gaan uit van waar de talenten en energie van mensen liggen. We doen echt aan talentmanagement.
Henk Mathijssen, voorzitter Plusminus

Talentmanagement

Bij Plusminus, vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten, zijn er nogal wat mensen die door hun aandoening bijvoorbeeld betaald werk zijn kwijtgeraakt, maar wel graag weer willen meedoen. Dat zijn vaak goed opgeleide mensen met nuttige kwaliteiten. Deze mensen volgen dan de ontwikkelingen binnen Plusminus en benaderen de organisatie met de vraag: ‘Dat lijkt mij wel interessant, kunnen we daar eens over praten?’

Als mensen zich spontaan aanbieden en er is op dat moment geen vacature, gaat Henk toch graag met ze in gesprek: “Dat is een investering, maar het betaalt zich dubbel en dwars uit. We gaan uit van waar de talenten en energie van mensen liggen, in plaats van dat wij iemand zoeken voor functie 1, 2 en 3. We doen echt aan talentmanagement.”

Dat we zo in verbinding staan met onze achterban, maakt het voor ons makkelijk om functies in te vullen.

Wees een leuke club

Henk benadrukt dat het ook gaat om wat je als organisatie uitstraalt. “Ik denk dat wij de laatste jaren toch wel een club hebben neergezet waarvan mensen denken: daar gebeurt wat. Het gaat om leuke ideeën, goede initiatieven, activiteiten waar mensen bij willen zijn. Daar wil je dan graag deel van uitmaken. Bipolariteit is natuurlijk een rotziekte, maar we willen ons niet alleen focussen op het negatieve. We belichten juist ook de positieve kanten en willen mensen in hun kracht zetten. Dat we zo in verbinding staan met onze achterban, maakt het voor ons makkelijk om functies in te vullen.”

Ook is het bestuur van Plusminus een bestuur van eenheid. Er zijn geen ruzies en er wordt veel aandacht besteed aan samenwerking; bijvoorbeeld met een bestuursweekend onder leiding van Jolanda van Dijk van PGOsupport. En er is veel aandacht voor de vrijwilligers. Zij kunnen cursussen volgen en er is jaarlijks een vrijwilligersweekend. Volgens Henk blijf je op deze manier in verbinding met je vrijwilligers. “Als mensen tevreden zijn, dan vertellen ze dat door. Zo krijgen we vaak spontane reacties uit onze achterban.”

Als mensen tevreden zijn, dan vertellen ze dat door. Zo krijgen we vaak spontane reacties uit onze achterban.

De formule van Plusminus

Concluderend denkt Henk dat er een aantal factoren zijn waardoor werven bij Plusminus wel lukt. Ten eerste: als mensen belangstelling hebben in de vereniging moet je gewoon in gesprek gaan, ook al heb je geen vacatures. Kijk daarop aansluitend ook naar het talent van iemand en hoe je dat binnen je organisatie kunt gebruiken, in plaats te zoeken naar een schaap met 5 poten voor je vacature. Op deze manier bouw je een netwerk op waarop je kunt terugvallen als je een vacature hebt.

Maar het allerbelangrijkste: “Straal uit dat je een leuke club bent waar mensen graag vrijwilligerswerk doen.”

Meer weten?

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling