Ga direct naar de content

Coronatijd is ideaal om geld te werven

25 februari 2021

De coronacrisis duurt al bijna 12 maanden, de lockdown al ruim 10 weken en nu is er ook nog een avondklok van kracht. Het lijkt allemaal niet erger te kunnen. Dat maakt het ook voor patiëntenorganisaties lastig om een nieuw jaar te beginnen.

Blog van Renske Noordhuis, voormalig adviseur fondsenwerving PGOsupport.

Deel deze pagina:

Je kunt geen concrete plannen maken, want door de continu veranderende omstandigheden weet je niet of je ze wel kunt uitvoeren zoals je ze bedacht had. Het lijkt alsof de hele wereld stilstaat en er niets meer mogelijk is. Maar het tegenovergestelde is ook waar: veel dingen kunnen júist nu er een lockdown is. Omdat ook jij nu de tijd hebt om wat langer bij dingen stil te staan.

Dromen delen

Bovenstaande geldt ook voor mij. In helikopterview keek ik naar al mijn activiteiten binnen het thema fondsenwerving. En ik realiseerde me dat deze tijd ideaal is voor 1 activiteit in het bijzonder: crowdfunding. In 2020 werd er door patiëntenorganisaties met crowdfundingcampagnes ruim € 44.000,- opgehaald, via ons platform DoSupport. Als we ook de acties meetellen die mensen vóór deze organisaties hebben gedaan, kom je in totaal op zelfs meer dan € 78.000,-.

Júist deze tijd nodigt uit om de dromen die je voor jouw patiëntenorganisatie hebt, te realiseren.

Wat dat wil zeggen: júist deze tijd nodigt uit om de dromen die je voor jouw patiëntenorganisatie hebt, te realiseren. Mensen willen maar al te graag iets bijdragen. Als je hen maar meeneemt in jouw droom.  

Quarantainer

Tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, sloten ook veel ggz-instellingen hun deuren. Het leidde ertoe dat veel mensen een tijdlang hun naasten niet konden bezoeken. 

MIND Ypsilon, Anoiksis en Socialrun vonden het te gek voor woorden. Mensen die het psychisch al ontzettend zwaar hebben, mochten hun vertrouwde contacten niet zien.

De oplossing lag binnen handbereik: de Quarantainer. Een grote zeecontainer met daarin 2 compartimenten die door een plexiglas wand van elkaar zijn afgescheiden. Binnen in de container kunnen mensen met elkaar communiceren via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. Dat was precies wat hun achterban nodig had! Het enige probleem? De benodigde € 7.500,- voor een Quarantainer was er niet. Ik werd benaderd en zo ontstond hun crowdfundingcampagne.

Verhaal, urgentie, netwerk, lef

De organisaties hadden een goed verhaal dat paste bij hun missie en visie. Bovendien was er een behoorlijke urgentie. Die Quarantainer moest er nú komen.

Toen na de eerste donaties bleek dat het verhaal écht goed was, groeide het zelfvertrouwen en het lef tot grote hoogte.

De 3 organisaties samen hadden een enorm netwerk, dat de urgentie van de Quarantainer inzag. De inschatting dat veel van deze mensen een bijdrage zouden doen, durfden we dus wel te maken. En niet onbelangrijk: er was lef nodig om mensen om hulp te vragen. Toen na de eerste donaties bleek dat het verhaal écht goed was, groeide het zelfvertrouwen en het lef tot grote hoogte.

En hoe! Binnen 1 dag werd al ruim € 17.000,- opgehaald en na 2 weken was er genoeg geld om 3 Quarantainers te plaatsen. We besloten de crowdfundingcampagne te beëindigen. Hier konden we mee vooruit!

Foto quarantainer geplaatst bij ggz-instelling arkin
ggz-instelling Arkin kreeg een van de 3 Quarantainers

Streepje voor

Crowdfunding is geen 'rocket science'. Het is een heel simpele manier om jouw concrete dromen te realiseren. Het enige wat je ervoor nodig hebt is dit:

  • Een goed verhaal
  • Een concreet en urgent doel
  • Een netwerk waarin je om een bijdrage kunt vragen (of: mensen die ook in jouw droom geloven)
  • Een beetje lef om mensen om hulp te vragen 
Met een goed verhaal en een urgent doel ben je al een heel eind. Het mooie is dat álle patiëntenorganisaties wel een urgent doel hebben.

Met een goed verhaal en een urgent doel ben je al een heel eind. Het mooie is dat álle patiëntenorganisaties wel een urgent doel hebben. Daarin hebben jullie een streepje voor op veel andere goede doelen in Nederland.

Schroom is niet nodig!

Wat ik wel vaak merk is dat patiëntenorganisaties het eng vinden om hun netwerk om geld te vragen. Dat is nergens voor nodig, mensen helpen graag. En als je verhaal goed is, dan durf je vanzelf. Ik help je met alle plezier bij het aanscherpen van je verhaal!

Meer weten?

Neem contact op met
Marion Koppelman

Marion Koppelman

adviseur fondsenwerving