Ga direct naar de content

Houd het doel van je patiëntenorganisatie voor ogen

15 juli 2016

Ik heb structuur nodig in mijn leven. Als ik kaders heb kan ik improviseren. Dan is de basis gelegd en krijgt mijn creativiteit vleugels. Bij onoverzichtelijke situaties grijp ik graag terug naar structuur. In hectische tijden kom ik tot rust door mijn urenverantwoording in te vullen of begrotingen te maken in Excel. Lekker feitelijk.

Deel deze pagina:

Ken je dat? Het gevaar dat een structuur leidend wordt? Dan is het schema niet meer een middel, maar wordt het een doel. Dan vullen we werkbriefjes in, maar doen we niets met de samenvattingen. Dan registreren we werkzaamheden bij de cliënt in de thuiszorg en slaan die op in het systeem. Waar het vervolgens blijft.

Als we vragen: waarom die registratie? dan vliegen de algemeenheden om de oren: omdat het moet, de subsidiegever het vraagt, mijn baas het eist…
Jolanda van Dijk

Regels

Maar wat was ook alweer de bedoeling?

Jaren geleden werkte ik bij een organisatie die alle processen tot in detail beschreven had. Wat we moesten zeggen bij het opnemen van de telefoon, hoe de e-mailhandtekening moest luiden, welke afspraken we moesten maken met de vrijwilligers, welke processtappen er hoorden bij doorverwijzingen en noem maar op. In de loop van de tijd kwam het boek steeds minder vaak uit de kast. En zo waren er vele regels die langzamerhand niemand meer begreep, maar die wel uitgevoerd werden. De bedoeling was vergeten, de organisatie verdraaid.

Verdraaiingen

Afgelopen donderdag spraken bestuurders van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met elkaar. Na een inleiding was er tijd voor een goed gesprek en diner. We bespraken de verdraaiingen binnen onze eigen organisaties. Want wat was ook alweer het doel van de organisatie? En van het bestuur? En weten bestuursleden van elkaar wat de individuele bedoelingen en drijfveren zijn? Praat je daar (nog) over?

Middel of doel?

Goeie vragen om mee verder te gaan. Op weg naar huis laat ik het nogmaals door mijn hoofd gaan. Wat een zinvolle bijeenkomst om zo met elkaar stil te staan bij de essentie van ons werk: de bedoeling.
Tip: voer dit gesprek binnen je eigen bestuur. En vraag je met elkaar af: doen wij nog steeds het goede? Of is het middel het doel geworden? En zo ja, hoe kunnen we dan de organisatie weer terug of verder draaien?

Voor meer inspiratie en het boek van Wouter Hart: verdraaideorganisaties.nl.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling