Ga direct naar de content

Leer makkelijk filmpjes maken met je smartphone

7 april 2023

Het is een gouwe ouwe: de cursus ‘Doelgericht filmpjes maken’. Videomaker en docent Anita Janssen geeft deze cursus al 10 jaar bij PGOsupport. Waarom die zo populair is? Filmpjes hebben impact. Je maakt ze makkelijk zelf. Zonder camera, eenvoudig met je telefoon. Anita leert je hoe. En dat is superleuk.

Deel deze pagina:

Een video van 1 of 2 minuten zegt meer dan een lap tekst. Dat komt doordat je naar een video kijkt én luistert. Wat kunnen patiëntenorganisaties ermee?

“Heel veel”, zegt Anita Janssen. “Denk aan vrijwilligers werven, een oproep doen voor verandering, nieuwe bestuursleden werven, fondsen werven, uitlegvideo’s bij hulpmiddelen, noem maar op. Er zijn zoveel onderwerpen waarbij bewegend beeld iets toevoegt.”

Anita Janssen legt aan een aantal cursisten uit hoe je je smartphone inzet voor het maken van een filmpjemaken
Trainer Anita Janssen legt uit hoe je je smartphone inzet om een filmpje te maken

Hou het simpel

“Het is de kunst om het simpel te houden. Met een paar scènes en weinig ingrediënten, is het maken haalbaar en blijft het leuk om te doen. Verwacht niet dat je een hele bedrijfsvideo maakt, want dat vraagt meer kennis en ervaring. Maar over de genoemde onderwerpen, maak je makkelijk zelf een effectieve video die er goed uitziet. Het kost wel tijd. Houd daar rekening mee.”

Er zijn zoveel onderwerpen waarbij bewegend beeld iets toevoegt.

Ervaren docent

Anita weet waar ze over praat. Video’s maken, is al van jongs af haar passie.

“Het begon toen ik bij een opname van Toppop was. Dat was een muziekprogramma op tv met publiek. Terwijl de anderen vooral oog hadden voor de artiesten, was ik onder de indruk van de studio, de lampen, de camera’s, het werk achter de schermen. Toen wist ik, dit wordt mijn vak.”

En zo volgde Anita de opleiding tv-journalistiek en werkte jaren voor onder andere RTV Drenthe, de Avro, KRO en NCRV. Sinds 2003 heeft ze haar eigen videobedrijf. Daarnaast geeft ze trainingen.

Hoe maak je een goede video?

“Had ik al gezegd het vooral simpel te houden? Daarnaast is het belangrijk om je doel te bepalen. De cursus heet niet voor niets: ‘Doelgericht filmpjes maken’.
Stel, je doel is vrijwilligers werven. Dan werkt het goed om een vrijwilliger enthousiast aan het woord te laten. Dat bereid je goed voor in een script. Wat gaat de vrijwilliger vertellen? Maak er een logisch verhaal van. En dat neem je vervolgens op, in 1 of meer scènes. Soms is 1 scène genoeg. Of je neemt de scènes achter elkaar op, meteen in de goede volgorde. Kan dat niet, dan zet je de scènes achteraf in de goede volgorde. Ook het monteren komt in de cursus aan bod, net als het ondertitelen. Daar zijn inmiddels makkelijke apps voor.”

Een goede video maken? Houd het simpel!

Makkelijk met je smartphone

En het goede nieuws is: je hebt er geen camera voor nodig. Moderne smartphones hebben tegenwoordig zulke goede camera’s, dat ze er zelfs professionele speelfilms mee opnemen. Er zijn ook allerlei apps om de standaardmogelijkheden uit te breiden. Voor je eigen filmpjes heb je die niet nodig. Net zoals je geen voorkennis of ervaring nodig hebt om de cursus te volgen.
Hoe ziet de cursus eruit?

Online voorbereiding, cursus op locatie

Voorafgaand aan de eerste cursusdag volg je een online module en maak je een eerste video. “De online module gaat over de mogelijkheden van video, het stellen van doelen en de voorbereiding voor het filmen. Daar stappen beginners vaak overheen. Vervolgens maak je een kennismakingsvideo. Die video’s bespreken we op de eerste cursusdag. Wat gaat goed en wat kan beter? Daarna bespreken we onder andere de mogelijkheden van video op social media. En elke deelnemer maakt nog een video.”

Thuis aan de slag

Eenmaal thuis maak je een huiswerkopdracht. Die begint met het schrijven van een script. Anita geeft daar feedback op. Met het definitieve script maak je weer een video.

“Dat zijn veelal filmpjes van 1 tot 2 minuten. Soms zitten er wat langere tussen, zoals uitlegvideo’s”, vervolgt Anita. “Ik ben de hele periode bereikbaar om vragen te beantwoorden. En dan komen we nog 1 keer bij elkaar om de eindproducties te bespreken.”

Het is elke keer zo leuk om te zien dat ook de twijfelaars een mooie video opleveren.

Ontzettend leuk om te doen

Binnenkort start de cursus ‘Doelgericht filmpjes maken’ opnieuw. “Ik heb er weer heel veel zin in. Het is ontzettend leuk om te doen. Deelnemers vinden het ook leuk, zijn enthousiast. Er zijn er altijd een paar die twijfelen of het gaat lukken. Dan is het iedere keer weer zo leuk om te zien dat ook zij een mooie video opleveren.”

Anita trainde ook adviseurs van PGOsupport. Bekijk de vlog 'Het belang van impact' van voormalig PGOsupport-adviseur Nienke Oosting:

Lees meer en meld je aan voor de cursus ‘Doelgericht filmpjes maken’.