Ga direct naar de content

Gastles geven met je eigen verhaal als basis

5 juni 2020

“Kun je bij ons een gastles geven?” Die vraag krijgen ervaringsdeskundigen steeds vaker. De Stomavereniging heeft er zelfs een groep vrijwilligers voor. Ze gingen op cursus bij PGOsupport.

Deel deze pagina:

Wie beter dan een ervaringsdeskundige kan uitleggen wat een aandoening voor de patiënt/cliënt betekent? Opleidingen voor zorgverleners, van verpleegkundigen, artsen tot EHBO´ers, zijn daar inmiddels ook achter. Patiëntenverenigingen merken het aan het toenemend aantal verzoeken om gastdocenten.

Training belangrijk

“Inmiddels hebben wij een poule van 13 vrijwillige gastdocenten. Gaandeweg werden zij zoveel gevraagd dat we er professioneel werk van wilden maken. Daarbij hoort ook een training, vinden wij. Zodat de gastdocenten de juiste boodschap, op de juiste manier overbrengen. Over onze vereniging en over hun eigen ervaring. Meestal gaat dat al goed, maar het kan hier en daar nog net iets beter”, vertelt Anne Braakman van de Stomavereniging.

Wij hebben een poule van 13 vrijwillige gastdocenten. Zij werden zoveel gevraagd dat we er professioneel werk van wilden maken.
Anne Braakman, directeur Stomavereniging

De vereniging klopte bij PGOsupport aan voor een cursus. Die hadden we nog niet in ons aanbod. Samen met de Stomavereniging en vervolgens de Parkinson Vereniging hebben we een cursus ‘gastles verzorgen’ op maat ontwikkeld. Vanwege de grote vraag van andere patiënten- en cliëntenorganisaties is de 'cursus Hoe verzorg je een gastles of workshop' inmiddels onderdeel van ons open cursusaanbod.

Eigen ervaring overstijgen

Volgens Anne is het belangrijk dat gastdocenten hun eigen ervaring kunnen overstijgen.
“Je persoonlijke verhaal is natuurlijk je sterke basis, dat neem je mee in je les. Maar het is de bedoeling dat je toehoorders vooral iets bijbrengt over leven en werken met de aandoening.”

Een ervaringsdeskundige geeft een gastles

De vloek van de inhoud

Heel veel informatie over je toehoorders uitstrooien, is een andere valkuil voor gastdocenten. “De vloek van de inhoud noemen opleiders dat”, vult Karin Hoek, voormalig adviseur leren en ontwikkelen van PGOsupport, aan. “Ervaringsdeskundigen hebben veel kennis van en ervaring met hun aandoening. Daardoor hebben ze de neiging om alles wat ze weten in één keer te vertellen. Terwijl je je toehoorders veel beter bereikt met specifieke, gedoseerde informatie. Afstemmen van je boodschap op de doelgroep krijgt daarom veel aandacht in de cursus.”

Een kwestie van doen

Presenteren en doceren, leer je hebt beste door te doen. De cursus is daarom vooral praktisch. Theorie op dag 1 hoort erbij, daarna gaan de cursisten aan de slag. Eerst met het samenstellen van hun les en daarna ‘op de zeepkist’ voor de groep.

“Dat gebeurt in een veilige setting. De gastdocenten zijn ‘onder elkaar’, wisselen ervaring uit en kunnen zich naar hartenlust spiegelen. Ze horen van de trainer en van elkaar wat hun sterke punten zijn en waar ze nog kunnen verbeteren. Dat is heel waardevol.”, vervolgt Anne.

Nieuwe hulpmiddelen ontdekt

De cursus schenkt ook aandacht aan middelen om je boodschap te ondersteunen. “Ook dat is een belangrijk onderdeel. Zo hebben we in de cursus een checklist gemaakt. Bovendien ontdekten we de behoefte aan een oefenstoma. Je kunt in je gastles wel stomazakjes laten zien, maar dat is iets anders dan de stoma zelf. Nu hebben we oefenstoma’s aangeschaft om het verhaal concreet en beeldend te maken.”

Onze vrijwilligers waarderen de cursus enorm. Mooi dat hij nu in het open cursusaanbod van PGOsupport zit.
Anne Braakman, Stomavereniging

Iedere gastdocent op cursus

Anne Braakman: “Onze vrijwilligers waarderen de cursus enorm. Mooi dat hij nu in het open cursusaanbod van PGOsupport zit, zo kunnen we iedere nieuwe gastdocent ook laten scholen.