Ga direct naar de content

Gemeenteraadsverkiezingen #1: Zo veel belangen

1 februari 2022

De gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart zijn een uitgelezen kans om meer aandacht te vragen voor onderwerpen die voor mensen met een chronische ziekte of beperking belangrijk zijn. Marieke van Noort, adviseur regionale participatie bij PGOsupport, zit zelf nu bijna 8 jaar in de gemeenteraad van Woerden. Ze maakt de verkiezingen dus ook van de andere kant mee. Wat kunnen we daarvan leren? Deel 1 van een blogserie.

Blog van Marieke van Noort.

Deel deze pagina:

Toen ik in augustus 2021 startte met mijn baan als adviseur bij PGOsupport, zette ik nog net de puntjes op de i voor ons verkiezingsprogramma. Bij PGOsupport ging ik meteen aan de slag om de invloed van mensen met een beperking of chronische ziekte bij de gemeente te vergroten. Leuk en nuttig, want de gemeenteraadsverkiezingen zijn daar een uitgelezen kans voor!

Achter de schermen

Voor de derde keer was ik namens mijn partij betrokken bij het maken van het verkiezingsprogramma. Dat is altijd een hele kluif. Over elk onderwerp heb je wel iets te vertellen. Het mag niet te lang worden, dan leest niemand het meer. Het moet begrijpelijk zijn voor inwoners, maar het is ook een leidraad voor wat je de komende 4 jaar in het gemeentehuis wilt bereiken. Je wilt je kansen om in de coalitie te komen niet vergooien, maar ook een uniek verhaal neerzetten. En, niet onbelangrijk, je wilt dat maatschappelijke organisaties jouw verkiezingsprogramma goed vinden.

Die partijen zijn totaal divers: van lokale ondernemersverenigingen, dierenvrienden, sportverenigingen, dorps- en wijkplatforms, cultuurliefhebbers tot belangenbehartigers van allerlei minderheden. Geloof me, hoe opgelucht ik was dat het toch weer gelukt was om al deze ingrediënten in 15 pagina’s te stoppen!

Andere pet

En toch… als ik nu ons programma met de bril van een belangenbehartiger uit de patiënten- en gehandicaptenbeweging lees, dan vind ik dat de aandacht voor mensen met een beperking er maar bekaaid vanaf komt. Want in het verkiezingsprogramma gaat het steeds over álle inwoners, of over inwoners die ondersteuning nodig hebben, of over mensen die met uitsluiting of discriminatie te maken hebben. Maar nooit expliciet over mensen met aandoening X, Y of Z, en zelden over mensen met een beperking.

Ontbrekende onderwerpen in het verkiezingsprogramma, bieden ook een kans.

Er liggen volop kansen

Dat is misschien teleurstellend, maar vergeet niet, dit biedt ook een kans. Want waar nog niks over is gezegd, daarover kan een politieke partij ook na het vaststellen van het programma nog positie kiezen. En dáár kan jij nu dus nog volop invloed op uitoefenen. 

Niet alles kan tegelijk

Dit inkijkje leert ook dat een politicus rekening moet houden met oneindig veel belangen. In 8 jaar gemeenteraad heb ik die allemaal langs zien komen. Ondernemers lobbyen voor het aanleggen van een weg, natuurliefhebbers voor meer variatie in het bomenbestand, een wijkplatform wil een buurthuis en meer handhavers. En jawel, een enkele patiëntenorganisatie stuurde me een gedegen lobbydocument met 20 suggesties voor wat er in de gemeente gedaan moet worden om het leven met deze aandoening te verbeteren. Hoe sociaal mijn partij ook is, dat laatste schrijven heeft geen invloed gehad op ons handelen. Omdat het te veel was. Het kan namelijk niet allemaal tegelijk.

Maak een keuze voor het belangrijkste onderwerp dat je nu wilt regelen in de gemeente. Het kan niet allemaal tegelijk.

Maak keuzes

De oplossing? Jij moet als belangenbehartiger een keuze maken voor het allerbelangrijkste onderwerp wat je nu, in de verkiezingstijd, gaat regelen bij de politieke partijen. Hoe je die keuze maakt? Daar gaat de volgende blog over. Niks missen? Abonneer je op de nieuwsbrief

Meer weten?

Neem contact op met
Marieke van Noort

Marieke van Noort

adviseur regionale participatie