Ga direct naar de content

Ga juist nu in gesprek met je leden of donateurs

24 maart 2020

Ieder jaar in de lente word ik weer een beetje vrolijker. Tot en met de kerst gaat het altijd wel; voldoende etentjes, borrels en familiebijeenkomsten zorgen voor het nodige persoonlijke contact. Na oud en nieuw valt het altijd vies tegen. Ieder jaar weer blijkt dat het niet al in januari lente wordt. En dat er te weinig sociale activiteiten op het programma staan.

Blog van Renske Noordhuis, voormalig adviseur fondsenwerving PGOsupport.

Deel deze pagina:

Van persoonlijk contact kom ik tot leven

Dit geldt niet alleen voor mijn privéleven, ik merk het ook in mijn werk. Van te weinig contact met mensen en organisaties, te weinig persoonlijke invloed, te weinig acties die ik begeleid, word ik sip. Ik krijg namelijk energie van het persoonlijke contact met mijn klanten. Dan is verandering het meest zichtbaar. Letterlijk kwartjes zien vallen, is ontzettend leuk.

Veiligheid in papier

Wat mij opvalt is dat veel organisaties levend contact met leden of donateurs juist lijken te vermijden. Zij zoeken veiligheid in papier. Om een plan te realiseren, schrijven zij een aanvraag voor een fonds of een subsidieverstrekker en wachten af of die gehonoreerd wordt. Het lijkt makkelijker om op te schrijven wat je wil doen, dit anoniem bij een fonds neer te leggen en daarna boos te worden als de aanvraag afgewezen wordt. Dat voelt heel veilig. Maar is het effectief?

In gesprek gaan met je bestaande of potentiële leden of donateurs, kan veel meer opleveren.

Bijvangst

In gesprek gaan met je bestaande of potentiële leden of donateurs, kan veel meer opleveren. Je spreekt iemand altijd met een bepaald doel, bijvoorbeeld: je vraagt om een donatie. Iemand kan aan die vraag tegemoetkomen of niet, maar juist de bijvangst is de grote meerwaarde: een inzicht gevend gesprek. Dat zie ik steeds weer terug bij de belacties die ik begeleid bij patiëntenorganisaties. Lang niet iedereen die gebeld wordt, verhoogt zijn of haar bijdrage. Dat is helemaal niet erg, het gesprek biedt de kans om te horen wat er bij een lid of donateur speelt en hem te bedanken voor de bijdragen tot nu toe.

Pak de telefoon!

Met het coronavirus voorlopig nog onder ons, zit een goed gesprek met een kop koffie er even niet in. Dit hoeft echter geen reden te zijn om niet met anderen in contact te komen. Stop met mailen en pak de telefoon! Tussen alle e-mails, appjes en andere stapels papier, geeft een telefoongesprek rust, levendigheid en focus. Je voelt je gehoord door elkaar, je activeert elkaar en doet weer inspiratie op.

Tussen alle e-mails, appjes en andere stapels papier, geeft een telefoongesprek rust, levendigheid en focus.

Kans!

Hier ligt ook een kans voor patiëntenorganisaties. Maak gebruik van de situatie, pak de telefoon en bel je leden of donateurs. Wacht niet tot na de coronacrisis, maar doe het nu.

Wil je weten hoe je dit slim en op korte termijn kunt doen? Bel me dan. Ik hou van een praatje en heb hier veel ideeën over!

Meer weten?

Neem contact op met
Marion Koppelman

Marion Koppelman

adviseur fondsenwerving