Ga direct naar de content

Gevraagd als bestuurslid? Wees kritisch!

20 mei 2019

“Zo bijzonder, ik ben gevraagd voor een bestuursfunctie.” De buurvrouw van de secretaris van een patiëntenorganisatie kijkt me voldaan aan. “Ze roemden mij om mijn empathisch vermogen, scherpe inzichten en verbindende kwaliteiten. En mijn expertise op het gebied van complexe veranderprocessen in de zorg natuurlijk. Nu weet ik inderdaad veel over verbeterprocessen in het ziekenhuis, maar ik weet niets van deze club. Zijn ze leuk?”, vraagt ze mij.

Blog van Jolanda van Dijk.

Deel deze pagina:

Loslopen

Ergens voor gevraagd worden is vlijend. De reflex om meteen ‘ja’ te zeggen is groot. Kritische vragen en bedenkingen laten we gemakshalve achterwege. Aarzelingen? Het zal wel loslopen. Maar wat als het niet losloopt?

Verbijsterd

Je zult de eerste niet zijn die binnen drie maanden al stopt als bestuurder. Teleurgesteld, gefrustreerd. Omdat het er in de praktijk heel anders aan toe gaat dan je gedacht of gehoopt had. Of omdat de omgangsvormen niet passen bij jouw manier van werken. Zodat je in die korte tijd dat je meedraait regelmatig verbijsterd om je heen kijkt.

Je zult de eerste niet zijn die binnen drie maanden al stopt als bestuurder. Teleurgesteld, gefrustreerd.

Cultuur

Ieder team heeft een cultuur die zich slecht laat veranderen. Altijd ruzie in het bestuur of de halve vergadering alleen maar persoonlijke verhalen; er zijn mensen die ervan houden. Veel overwegingen en weinig besluiten of juist besluitvorming zonder onderbouwing?
Sommige teams kunnen niet anders. De ziekte of aandoening versterkt in hoge mate het gedrag. Dit zijn de besturen die om de paar jaar uit elkaar klappen met ruzie. En de teams waar men elkaar dreigt met juridische stappen.

Groepsdynamiek

De manier waarop resultaten worden behaald is groepsafhankelijk. De dynamiek in een team ontstaat doordat de leden een gezamenlijke werkwijze hebben ontwikkeld die bij hen past. Als nieuweling schik je je in de bestaande werkwijze, zolang dat niet te veel afwijkt van jouw eigen manier van doen. Maar wat als de verschillen torenhoog zijn?

Net zoals binnen een huwelijk, is het veranderen van de ander een slechte keuze: dat gaat namelijk niet lukken.

Stel vragen

Net zoals binnen een huwelijk, is het veranderen van de ander een slechte keuze: dat gaat namelijk niet lukken. Ook extra je best doen heeft geen blijvend resultaat. Dus: bezint eer ge begint en wees kritisch. Stel jezelf een paar belangrijke vragen voordat je in een bestuur stapt:

  • Ga ik bereiken wat ik wil bereiken?
  • Hoe gaat men hier met elkaar om en past dit bij mij?
  • Worden we blij van elkaar?

3x ja? Doen!

1x nee? Neem dan tijd om je te beraden. En bespreek, als je besluit het toch te doen, tijdens een kennismaking je twijfels.

Ben je verleid om tot een bestuur toe te treden of wil je juist iemand benaderen om jouw bestuur te versterken? En wil je hierbij teleurstellingen voorkomen? Ik help je graag om alle aarzelingen serieus te nemen.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling