Ga direct naar de content

Tips om meer jongeren te bereiken

Patiëntenorganisaties willen graag meer jongeren aan zich binden. Maar jongeren bereiken en betrekken is niet altijd makkelijk. Het vraagt vaak om extra inspanning.  JongPit, organisatie voor en door jongeren met een chronische, fysieke of psychische aandoening, heeft hiervoor veel handige tips.

Deel deze pagina:

Meer jongeren naar een activiteit trekken

Je organiseert als patiëntenorganisatie een leuke activiteit voor jongeren, maar er komt bijna niemand. Hoe kan dat? Had je het anders moeten aanpakken?

Tips voor je jongerenactiviteit:

  1. Maak de activiteit lang van tevoren bekend. Maak veel publiciteit. Benoem hierbij dat je activiteit specifiek voor jongeren is.
  2. Vraag jongeren wat ze leuk vinden om te doen. Organiseer het samen met hen of laat het hen organiseren, en vraag hen meteen hun kennissen mee te nemen.
  3. Kies een goed bereikbare plek voor je activiteit, die ook goed toegankelijk is. En ook goed bereikbaar is voor jongeren die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.
  4. Kies een goed tijdstip en goede dag. Soms is het net een ongelukkig tijdstip voor jongeren, vanwege school, studie of werk.
  5. Plaats de aankondiging of advertentie op plekken waar jongeren komen, gebruik de netwerken van jongeren. Vaak is dat online. Zorg dat het opvalt en het (qua taal en vormgeving) jongeren aanspreekt.
  6. In overleg kan JongPIT een activiteit ook bekend maken via hun social media kanalen (meer informatie via info@jongpit.nl).
  7. Vraag de jongeren die wél kwamen wat zij ervan vonden. Gebruik hun verhaal om anderen uit te nodigen. Vraag hen of ze anderen kennen die ook geïnteresseerd zijn.
  8. Als je jongeren nog helemaal niet bereikt hebt: ga naar plekken waar ze zijn, bijvoorbeeld jongerenevenementen. Of werk samen met (jongeren)organisaties die wel al jongeren bereiken.

Aansluiten bij de leefwereld van jongeren

Belangrijk is om ook goed aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren. Hiervoor heeft JongPit nog de volgende tips:

  1. Bedenk het samen met jongeren
    Vraag het jongeren zelf. Ga in gesprek. Wat vind je leuk om samen te doen? Waar heb jij behoefte aan? Wat speelt er bij jullie?
  2. Doe het vanuit de behoefte van jongeren
    Belangrijke leeftijdsspecifieke onderwerpen waar JongPIT zich mee bezighoudt zijn bijvoorbeeld: uitgaan, relaties aangaan, hoe praat je over je aandoening, wat moet je regelen als je 18 wordt? Maar ook: hoe ga je fulltime naar school en kun je ook nog een leuk studentenleven hebben? En praktische vragen rond werk en inkomen: hoe vraag je een uitkering aan? Een belangrijk onderwerp is ook:  leven met een aandoening, en acceptatie: "Je wil zo graag ‘normaal’ zijn op die leeftijd. Door contact met andere jongeren die hetzelfde meemaken voel jij je minder alleen”.
  3. Gebruik ervaringsverhalen van jongeren
    Of gebruik quotes waar jongeren zich in kunnen herkennen en waar ze steun uit kunnen halen.
  4. Het moet aanspreken en opvallen
    Gebruik het taalgebruik en de stijl van jongeren. Felle kleuren, foto’s van jongeren, korte filmpjes of een reel. “Open vragen zijn soms lastig om te beantwoorden. Korte polls waar je snel een antwoord kan aanklikken werken bijvoorbeeld al beter. Alles kort en krachtig, daar houden jongeren van.

Advies PGOsupport: impact en bereik vergroten

PGOsupport wil jouw organisatie ook graag ondersteunen bij het bereiken van meer jongeren. Dus schroom niet om contact op te nemen. Ook als je deze vragen hebt: Hoe breng je de verschillende doelgroepen in kaart? Hoe kom je erachter wat de wensen en behoeftes van je achterban zijn? Hoe maak je een aansprekend verhaal voor een specifieke doelgroep? Lees meer bij Advies Impact en bereik.

Lees meer over JongPIT en andere suggesties in het artikel 8 tips: hoe bereik je meer jongeren.