Ga direct naar de content

Inspirerende cursus: Vertel je verhaal in woord en beeld

31 mei 2023

Zeg het en mensen vergeten het. Laat het zien en ze onthouden het. De impact van beeld is bewezen. Maar hoe bedenk je en maak je een onvergetelijk beeld om je verhaal kracht bij te zetten? Je leert het in de cursus ‘Vertel je verhaal in woord en beeld.’

Deel deze pagina:

Imposant

“Jaren geleden werkte ik met een groep cursisten in een zeer mannelijke IT-omgeving. Er was één vrouw bij. Een prachtige dame in een fraai mantelpak. Ze torste een fikse ketting met zich mee, met van die grote, dikke schakels. Zo begon ze, voor al die mannen. Op naaldhakken en strak gekapt. Met die zware ketting voor zich. Dat zag er spannend uit. De mannen moesten lachen, maar waren zeker ook onder de indruk. Wat ging dit worden?portretfoto leontine hoogeweegen

Ze was één van de topverkopers binnen het bedrijf. ‘Organisaties bestaan uit schakels’, zei ze. ‘Willen jullie succesvol verkopen, dan moet je alle schakels binnen de organisaties aanspreken.’

Het is al meer dan 15 jaar geleden, maar door dat beeld van haar imposante verschijning met die zware ketting, herinner ik me haar boodschap nu nog”, vertelt Leontine Hoogeweegen, docent van de nieuwe cursus. 

Van taal naar teken voor meer impact

In allerlei rollen vertellen vrijwilligers en medewerkers van patiëntenorganisaties verhalen. Of het nu een pitch is voor fondsenwerving, een presentatie op een congres, overleg met zorgverleners of in een gastles. Vaak met veel (volledige) tekst, maar weinig (essentiële) beelden.

portretfoto ruben bosJe verhaal krachtiger maken

“Dat zijn meestal niet de verhalen die mensen inspireren, motiveren en onthouden”, zegt Ruben Bos, voormalig adviseur leren en ontwikkelen bij PGOsupport. “Daarom brengen we nu deze cursus. Daarin leer je hoe je met aansprekend beeld je verhaal krachtiger maakt. En dat kan iedereen. Zoals bij alles, helpt een beetje talent, maar er zijn veel principes en technieken die je kunt leren.”

Beeldend vertellen, hoe doe je dat?

Die technieken en principes leer je van Leontine Hoogeweegen. Zij is zowel docent storytelling als illustrator. Zo kent zij beide werelden en weet als geen ander hoe je beeldend kunt vertellen.

“In de cursus leren deelnemers wat krachtige beelden zijn die echt bijblijven en hoe je die maakt”, zegt Leontine. “Geen flauwe, voor de hand liggende plaatjes, maar beeld met zeggingskracht.”

De inhoud vormt de basis

In de cursus komen onder meer de principes van storytelling aan bod, want de inhoud vormt de basis. “Je kunt beeld niet los zien van het verhaal. En als je een foto of een voorwerp gebruikt, hoe kun je daar dan weer beeldend over vertellen?”

Vooral doen

De cursus is vooral praktisch. Dat begint al met de voorbereidingsopdracht. “Deelnemers gaan vooraf een pakkend beeld knippen, plakken, tekenen, schilderen of wat ze maar willen, om erover te vertellen. Ik neem ook een doos vol voorwerpen mee, waarmee ik ze uitdaag om een niet voor de hand liggend beeld te vinden voor de essentie van hun verhaal; een beeld dat verrast, inspireert én dat mensen onthouden.”

Van 10% naar 65% herinnering

De kracht van beeld is wetenschappelijk onderzocht. Beeld boeit niet alleen, het zorgt ook dat mensen je boodschap beter onthouden. “Het schijnt dat maar 10% van de toehoorders die een boodschap alleen gehoord hebben, deze na 3 dagen nog kunnen navertellen. Krijgen ze er letterlijk en figuurlijk ook een beeld bij, dan is dat 65%. Dus wil je dat mensen je verhaal niet alleen begrijpen, maar ook goed doorvertellen, wat vaak de bedoeling is, dan is effectief beeld extra belangrijk. Je krijgt dan een rimpel-effect. Alsof je een steen in een vijver gooit.”

Ook mensen boeien met krachtige beelden?

Wil je ook leren hoe je mensen met krachtige beelden boeit, motiveert en overtuigt in je presentatie, blog, artikel of verhaal?