Ga direct naar de content

Zoek nieuwe inzichten buiten je eigen netwerk

16 april 2020

“Blijkbaar doen we iets niet goed”, zegt de bestuurder van een familieorganisatie met een verontschuldigende glimlach. De bestuurder heeft al veel mensen benaderd om mee te denken, maar tot nu toe zijn daar geen nieuwe inzichten uit gekomen. “Weet jij iemand die ons inzicht kan geven in onze blinde vlek?”

Blog van Jolanda van Dijk.

Deel deze pagina:

Het eigen netwerk: dat zijn de mensen die verdacht veel op je lijken. Die gaan geen aardverschuivingen teweegbrengen. Die bevestigen wat je al weet.

Weinig moeite, veel plezier

In afgelopen jaren ben ik af en toe benaderd door oud-collega’s die mij vroegen om een gesprek te voeren met hun collega/vriend/zus. Omdat zij een overstap wilden maken naar de functie die ik had, of naar mijn sector.
Boven een kop koffie voerde ik deze gesprekken. Altijd met veel plezier. Want hoe vlijend en fijn is het om eigen kennis en ervaring in te kunnen zetten voor een ander? Weinig moeite, veel plezier.

Pittig gesprek

Andersom kreeg ik ook een paar gesprekken cadeau. Laurence, manager in de commerciële wereld wilde best een uurtje met mij praten over hoe ik mijn organisatie beter kon profileren. Via een collega van een kennis werd het eerste contact gelegd. Het was een pittig gesprek. Zij stelde vragen waar ik het antwoord niet op wist. Als een levensgrote spiegel kreeg ik terug waar mijn organisatie tekortschoot. En ze gaf me denkrichtingen en tips om valkuilen te vermijden.

Als een levensgrote spiegel kreeg ik terug waar mijn organisatie tekortschoot.

Drempels

De meeste mensen zijn bereid om hun kennis en ervaring te delen met anderen. Waarom maken we daar dan weinig gebruik van?

  1. Het begint met erkennen dat het niet lukt
  2. En dan moed opbrengen om naar buiten te treden, uit je eigen wereld.
  3. Je kent de juiste mensen niet. Want anders had je die al lang geraadpleegd.
  4. Je moet lef hebben en de juiste gesprekspartner zoeken: mensen waar je misschien tegen opkijkt of waar je zelfs een beetje bang voor bent. Mensen die eerlijk kunnen reageren op je verhaal en daardoor confronterend kunnen zijn.
  5. Je moet moeite doen om je te laten introduceren.

Kijk om je heen

Bepaal wie je wilt spreken en zoek uit wie de introductie kan verzorgen. LinkedIn is een goed platform om via via contact te leggen. Denk ook aan mensen die iets verder van je af staan zoals mede-ouders van het schoolplein, buren of mensen die je ontmoet in de sportschool.
En is het eerste contact gelegd, vraag dan waar de ander een kopje koffie wil drinken. Maak duidelijk wat je vraag is en geef de gespreksduur aan.

Blijf luisteren en doorvragen. De stemmen zijn een signaal dat er nieuwe antwoorden komen.

Nieuwe antwoorden

Laat je tijdens het gesprek niet verleiden om jouw hele geschiedenis te vertellen. Daar komt de ander niet voor. En laat je niet afleiden door de veroordelende stemmetjes in je hoofd: “ja, maar wij doen alles met vrijwilligers” en “ja, met zo’n budget kan ik het ook”. Negeer die stemmen. Blijf luisteren en doorvragen. De stemmen zijn een signaal dat er nieuwe antwoorden komen.

Drie gesprekken

Wil je ook die aardverschuiving? Zoek dan 3 mensen buiten je eigen vertrouwde groep en ga in gesprek. Je zult zien dat het veel energie en andere inzichten oplevert.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling