Ga direct naar de content

Online leren: aan de slag met nieuwe werkvormen

7 december 2020

Met het geven van online cursussen en bijeenkomsten hebben we inmiddels al heel wat ervaring. Volledig online vraagt wel om nieuwe werkvormen. Hoe zijn deze veranderingen voor trainers en deelnemers? We vroegen ze naar hun ervaringen met de online cursus Bloggen en het webinar Online lotgenotencontact.

Deel deze pagina:

Nieuwe werkvormen

Liesbeth Louwerens verzorgt al jaren schrijfcursussen. Toen door corona bijna al haar werk weg viel, zocht zij naar mogelijkheden om haar schrijftrainingen online te geven. Ze volgde hiervoor een opleiding en zo ontstond de online cursus Bloggen.

Met nieuwe werkvormen blijk je uitstekend een training over bloggen te kunnen geven.
Liesbeth Louwerens, trainer PGOsupport

Liesbeth: ”Met nieuwe werkvormen blijk je uitstekend een cursus over bijvoorbeeld bloggen te kunnen geven. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je online cursus interactief is en dat er genoeg schrijfpauzes in zitten. In mijn groepen komt iedere deelnemer aan het woord en bijna al mijn deelnemers zeggen na afloop dat de dag echt is omgevlogen.”

Inspirerende dag

Online leren. Voor de één is het een uitkomst, want je hoeft niet te reizen en kan een rustmoment pakken als dat nodig is. De ander is weliswaar blij dat een cursus online veilig door kan gaan, maar mist toch de ontmoeting en het netwerken van een fysieke bijeenkomst. Maar ongeacht hun voorkeur, over de online cursus Bloggen zijn alle deelnemers positief.

Fijne afwisseling van tips en het direct in de praktijk brengen!
Deelnemer online cursus Bloggen

De deelnemers geven de cursus gemiddeld een 8,5 en noemen vooral de afwisseling en de praktische insteek als pluspunt. “Ik vond het echt een geslaagde en inspirerende dag. De trainer wist met passie over de onderwerpen te praten en wisselde het af met korte oefeningen. We kregen duidelijke feedback en het was leuk dat er ruimte was voor ieders creativiteit.”

Meer mensen bereiken

Een ander online event van PGOsupport is het webinar Online Lotgenotencontact. Veel patiëntenorganisaties willen weten hoe zij in deze tijd lotgenotencontact goed vorm kunnen geven. De interesse voor de cursus Lotgenotencontact via beeldbellen is dan ook dit hele jaar al groot. Om meer mensen in een keer te bereiken, organiseerden wij een webinar voor 100 mensen.

Ongedwongen setting

Trainers Anneke Helder en Greetje Hingstman namen al eens online colleges op voor PGOsupport. Maar dit webinar, waarin er direct met de deelnemers wordt gecommuniceerd, was ook voor hen nieuw. Samen zaten ze in een relatief ongedwongen setting aan één tafel. Om en om was een van de trainers aan het woord en hield de ander de chat met vragen van de deelnemers in de gaten. Dat was niet alleen animerend en afwisselend voor de deelnemers, het stelde de trainers ook in staat te focussen op hun eigen expertise.  

Het webinar was vraaggericht en er ontstond ook in digitale zin contact en uitwisseling.
Anneke Helder, trainer PGOsupport

Geen eenrichtingsverkeer

Greetje vertelt: “Deelnemers communiceerden via de chat, wij konden daar direct mondeling op inspelen. Dit contact maakt het waardevol. Het is geen eenrichtingsverkeer, er is toch echt een bepaalde nabijheid merkbaar doordat met ons er bijna 100 (!) andere deelnemers aanwezig zijn.“ Anneke vult aan: “en vaak riep het ene antwoord weer een andere vraag op. Zo werd het een bijeenkomst die letterlijk vraaggericht was en ontstond er ook in digitale zin contact en uitwisseling.”

Wat goed is behouden

De 100% online werkvorm die we nu soms kiezen is een direct gevolg van de huidige corona-omstandigheden. Toch ziet Karin de Lange van onze academie ook voor de toekomst mogelijkheden: ”Het is best mogelijk dat we een deel van ons online aanbod blijven aanbieden naast blended varianten, waarin we online en klassikaal combineren. Er zijn namelijk ook mensen binnen onze doelgroep die nooit in de gelegenheid zijn om op locatie te komen. Met online cursussen of webinars kunnen we ook die mensen bedienen. We kijken dus met extra aandacht naar de recente ervaringen van onze deelnemers, omdat die ons helpen met de vraag met welk online aanbod we onze doelgroep nog beter bereiken.”

Met online cursussen of webinars kunnen we in de toekomst ook de mensen bedienen die niet op locatie kunnen komen.
Karin de Lange, academie PGOsupport

Online cursus volgen?

In onze cursusagenda zie je welke cursussen we op dit moment online aanbieden.

Meer weten?

Neem contact op met
Karin de Lange

Karin de Lange

marketingcoördinator