Ga direct naar de content

De academie ontwikkelt in rap tempo online cursussen

1 maart 2021

Van klassikaal naar blended, met kennismodules én een leeromgeving… de academie van PGOsupport gaat in rap tempo online. Verschillende trainers werken al met ons samen aan een online variant van hun cursus. Tijdens de trainersbijeenkomst wisselden zij ervaringen uit.

Deel deze pagina:

Corona versnelt online ontwikkelingen

PGOsupport was al goed op weg met online leren en corona versnelt de ontwikkelingen. Vooral de mengvorm online en op locatie leren (blended) blijkt effectief. Door corona bieden we tijdelijk steeds meer cursussen volledig online aan.

De belangstelling is enorm. Zodra we een online cursus in de agenda plaatsen, is die binnen enkele dagen volgeboekt. Inmiddels bieden we 14 cursussen online aan. Daarbij maken we vaak gebruik van ons leerplatform. En we ontwikkelen hard door.  

illustratie waarbij een opname maakt van een video presentatieTrainers wisselen uit

Thijs Roovers, Anita Janssen en Maarten de Wit deelden hun ervaring met het online maken van hun cursus met hun collega-trainers van PGOsupport.

Thijs adviseert ‘beetje te klungelen’

Thijs Roovers is als een vis in het water voor volle zalen. Als geen ander maakt hij (oog)contact met zijn publiek. Lukt het Thijs om ook online zijn publiek te raken? In zijn presentatie liet hij zien dat het kan! Je hebt er wel wat lef voor nodig. Zijn advies: experimenteer en ontdek wat werkt.

Je leert door te doen. Dus durf je eigen verhaal al improviserend te brengen.
Thijs Roovers, trainer PGOsupport

Zo laat hij zijn cursisten bij Online presenteren vooral een beetje klungelen met de techniek. Thijs: “Zelf ben ik ook gaan klungelen bij het maken van deze cursus. Je leert door te doen, dus dat adviseer ik jullie als collega’s ook. Durf je eigen verhaal al improviserend te brengen.”

Leren van elkaar

Bij de cursus Presenteren, is feedback geven aan elkaar belangrijk. Leren van elkaar, kan dat online? Thijs: “Interactie is heel belangrijk in mijn cursus. Bij alles wat deelnemers doen, geven ze elkaar feedback. Daarvoor zijn de online break-outrooms prima geschikt.”

Online kennismodule efficiënte opstap naar bijeenkomst

Anita Janssen geeft de cursus Doelgericht filmpjes maken. Een vaardigheidstraining waarbij zij een voorbereidende online kennismodule maakte. Maar die ze wegens corona ook volledig online gaf.

Een kennismodule is een interactief deel theorie dat je op ieder moment zelfstandig kunt volgen. Een mooie basis voor een bijeenkomst die erop volgt. Zo’n module bestaat uit stappen met uitleg in tekst en beeld, video’s gevolgd door verwerking in de vorm van bijvoorbeeld een quiz of opdrachten. Je kunt de module in onderdelen volgen, stoppen en automatisch verdergaan waar je gebleven was. Je volgt zo’n kennismodule in het online leerplatform van PGOsupport.

De kennismodule maakt de opbrengst van de cursus veel hoger, omdat ik niet eerst alle basisinformatie hoef te geven.
Anita Janssen, trainer PGOsupport

Anita vond het maken van de kennismodule best een klusje, maar het resultaat is ernaar. Bij PGOsupport hebben we een uitgekiend proces om samen met trainers online kennismodules te bouwen. Modules die goed in elkaar zitten, waarmee cursisten de basisinformatie zelfstandig tot zich nemen, voordat ze aan een bijeenkomst beginnen.  

Anita: “De opbrengst aan het einde van de cursus is daardoor veel hoger. Ik schat dat de kennismodule een dagdeel tijdwinst oplevert in de cursus, omdat ik niet eerst alle basisinformatie hoef te geven.”

Cursussen met online aanvulling nog beter

De cursus Participatie in wetenschappelijk onderzoek van Maarten de Wit bestond uit fysieke bijeenkomsten en opdrachten. Nu bestaat de cursus uit een samenhangend geheel van individuele en gezamenlijke online onderdelen: ter voorbereiding op de bijeenkomsten volgen de cursisten kennismodules met opdrachten via het leerplatform. 

De break-outrooms zijn favoriet om feedback te geven, te krijgen en samen opdrachten te doen.
Maarten de Wit, trainer PGOsupport

Het grote voordeel van deze opzet vindt Maarten dat de contactmomenten volledig benut kunnen worden om vaardigheden te trainen en voor feedback. Maarten: “Cursisten willen ook graag leren van en met elkaar. De break-outrooms zijn favoriet om feedback te geven, te krijgen en samen opdrachten te doen. Tijdens het toepassen, ontdekken cursisten wat ze kunnen met de informatie uit de kennismodules.”

Enthousiasme alom

Na de presentaties gingen de trainers in online break-outrooms uiteen om ideeën uit te wisselen over verdere mogelijkheden. Het enthousiasme spatte van de Zoomschermen. De trainers zien duidelijk de toegevoegde waarde van online leren voor hun cursussen. In de discussies kwamen allerlei creatieve ideeën boven om bijvoorbeeld de interactie en dynamiek die in een fysieke bijeenkomst plaatsvindt online te evenaren. Dat belooft wat voor de toekomst van online leren bij PGOsupport.

Lees meer

Meer weten?

Neem contact op met
Ruben Bos

Ruben Bos

adviseur leren en ontwikkelen