Ga direct naar de content

"Leren online presenteren is vooral een kwestie van experimenteren"

4 februari 2021

Thijs Roovers heeft zijn cursus Presenteren omgezet naar een online cursus Online presenteren. Hij was sceptisch: kan dat wel? Denkend aan Pipi Langkous ging hij toch van start.

Deel deze pagina:

Uit de trainersbijeenkomst
donderdag 4 februari 2021

Pipi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Deze gevleugelde uitspraak komt van Pipi en daarmee zet Thijs de toon. Want online lesgeven, is een kwestie van experimenteren en al doende leren.

Vooraf stelt hij de vraag: is online net zo goed als fysiek presenteren? 75% van de deelnemende trainers vindt van wel. Online kun je net zo goed je boodschap overbrengen als fysiek.
Oké, aan de slag dan. Thijs verhaalt over zijn ervaring met het maken van de online cursus en geeft bovendien tips voor online presenteren.

Online presenteren is anders

Wat zijn de basisregels voor online presenteren, vroeg Thijs zich af. Contact maken met je publiek bijvoorbeeld via een scherm is totaal anders dan in een zaal. Bovendien biedt de technologie een nieuwe werkelijkheid, er zijn digifoben onder de cursisten die zich afvragen: waarom moet dit nu?

Je moet leren op een positieve manier naar jezelf en anderen te kijken.

“Als we de technische drempel en knoppen in mijn cursus gehad hebben, is de volgende stap mensen af te leren naar zichzelf te kijken. Want dat heb je bij online meetings: je ziet ook jezelf en ze vinden van alles van zichzelf. Je moet leren op een positieve manier naar jezelf en anderen te kijken.”

Ga gewoon klungelen

“In mijn cursus leer ik mensen vooral experimenteren. Om ze van hun comfortzone naar de stretchzone te brengen, geef ik geen handleiding voor online presenteren. Ze moeten het vooral zelf ervaren. Zelf ben ik ook gaan klungelen bij het maken van deze cursus. Je leert door te doen. Durf je eigen verhaal al improviserend te brengen. Dat geldt voor fysiek presenteren, maar voor online net zo goed.”

Durf je eigen verhaal al improviserend te brengen. Dat geldt voor fysiek presenteren, maar voor online net zo goed.

Leren van elkaar

Bij de cursus presenteren is feedback geven aan elkaar belangrijk. Leren van elkaar, kan dat online?
Thijs: “Interactie is heel belangrijk in mijn cursus, bij alles wat deelnemers doen, geven ze elkaar feedback. Daarvoor zijn de online break-outrooms prima geschikt. Maar ik organiseer dat wel anders. Zo bestaat de cursus uit 2 x 2 uur en 2 x 4 uur, met maximaal 8 personen. Bij die 2 x 4 uur splits ik de groep, waarbij ik de eerste keer met de ene helft aan de slag ben. De andere helft van de groep geeft alleen feedback. En de tweede keer omgekeerd.”

Fysiek presenteren blijft

Als theaterman in hart en nieren blijft Thijs zijn voorkeur fysiek presenteren. Dat sluit mooi aan bij de opzet van de academie. Want zodra het kan, gaan we zeker ook op locatie lesgeven. Wel in combinatie met online waar dat toegevoegde waarde biedt. Dát online kennisoverdracht toegevoegde waarde biedt, beamen ook trainers Anita Janssen en Maarten de Wit.

Lees meer

Lees ook de andere artikelen uit de trainersbijeenkomst: