Ga direct naar de content

Sponsoracties achterban NCFS goed voor bijna 1 miljoen per jaar

5 november 2018

Bijna een half miljoen per jaar aan inkomsten uit sponsoracties door betrokken mensen. En nog eens zo’n bedrag uit crowdfunding met Skate4AIR. Hoe krijgt de NCFS het voor elkaar?

Deel deze pagina:

Sympathisanten

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) is de patiëntenorganisatie voor mensen met taaislijmziekte. In 2008 hield een paar enthousiaste sympathisanten 35 sponsoracties. Tien jaar later zijn dat er maar liefst 300.

Mensen breien, bakken, koken, fietsen, lopen, knutselen heel wat af om geld in te zamelen voor de NCFS. Goed voor bijna een derde van de totale begroting. Wat maakt deze vorm van fondsenwerving met eigen acties door de achterban zo succesvol?

groepsfoto van de mensen die zich inzetten voor de sponsoractie Fietsen voor CF
De sponsoractie 'Fietsen voor CF' bracht dankzij de inzet van deze groep ruim € 6000,- op 

Vliegwiel op gang

“Min of meer bij toeval ontdekten we in 2009 de kracht van acties door sympathisanten”, vertelt Johanna Vermeulen, hoofd bedrijfsvoering. “NCFS bestond 40 jaar en we wilden geld inzamelen voor onderzoek. Samen met fondsenwerver Hans van der Westen hebben we de ‘acties door derden’ professioneel opgetuigd.

Het was meteen een succes en bracht een vliegwiel op gang. Met in 2010 al € 239.000 opbrengst tot in 2017 maar liefst € 475.000. Een kleine dip hadden we in 2015 met € 319.000.”

Zet er een medewerker op


De belangrijkste succesfactor van de NCFS: een medewerker die zich volledig bezighoudt met de acties van de achterban.

“In 2015 was onze medewerker ziek en dachten we het zelf wel op te lossen. Dat verklaart meteen de dip in dat jaar. In 2016 hadden we weer een medewerker beschikbaar en steeg de opbrengst naar bijna € 400.000.”

Geef actievoerders alle aandacht

Een andere succesfactor van de NCFS is: aandacht. “Actievoerders geven hun ziel en zaligheid om geld in te zamelen en verwachten er niets voor terug. Behalve: aandacht.

Soms ook in het weekend. Dan willen ze ons graag een cheque overhandigen. Je moet er gewoon zijn. Dat zijn we ook. We hebben een netwerk van ambassadeurs in het land die cheques in ontvangst nemen.

Maar ook een telefoontje op het juiste moment om te vragen hoe een actie verloopt en een bedankbrief met de uiteindelijke opbrengst van een actie is belangrijk.”

Actievoerders geven hun ziel en zaligheid om geld in te zamelen. Dat verdient aandacht.

Geef actievoerders alle ondersteuning

Naast persoonlijke aandacht, biedt de NCFS ook communicatieve ondersteuning. “Vlaggen, flyers, posters, een toolkit, noem maar op… we hebben het voor de actievoerders beschikbaar.”

Inmiddels voeren mensen digitaal en grotendeels geautomatiseerd hun acties via de website acties.ncfs.nl. 10 jaar geleden ging dat wel anders.

“We zijn begonnen met uitgebreide spreadsheets en actievoerders maakten de opbrengst via overschrijving aan ons over. Sinds 2016 hebben we het actieplatform Kom in actie in gebruik.”

Skate4AIR: schaatsen voor lucht

Naast de acties die mensen zelf bedenken, organiseert de stichting Skate4AIR, een schaatstocht op de Weissensee. Deelnemers haken hiermee aan bij de alternatieve Elfstedentocht op dit Oostenrijkse meer en halen via crowdfunding geld op voor onderzoek.

“Er klopten 2 vaders bij ons aan met het idee voor Skate4AIR. Dat is toen in een aparte stichting ondergebracht. Wij werken eraan mee, maar het heeft een onafhankelijk bestuur. Jaarlijks stellen we een onderzoeksdoel voor dat goed is uit te leggen. Zodat deelnemers aan Skate4AIR, die soms niets met Cystic Fibrosis hebben, toch snappen waarvoor ze schaatsen.”

Stichting Skate4AIR is inmiddels met medewerking van de NCFS een professionele event-organisator. Ze regelen alles voor de actievoerders: hotels, clinics vooraf in Nederland, een herkenbaar schaatspak, spaghetti-ontbijt, tenten langs de baan, noem maar op. Een fikse investering zowel in tijd als geld. Maar het loont: zo’n € 450.000 per jaar.

Inmiddels organiseert Skate4AIR ook schaatstochten in Zweden. Maar dat is een ander verhaal.

Zelf sponsoracties stimuleren?

Ben je enthousiast door dit voorbeeld? Het hoeft natuurlijk niet zo groot. Uiteindelijk is ook de NCFS klein begonnen. PGOsupport adviseert en helpt je graag. Bovendien hebben we het online actieplatform DoSupport voor je beschikbaar. Bij DoSupport gaat de volledige opbrengst naar jouw organisatie. 

Meer lezen

Lees ook het artikel over succesvolle fondsenwerving door de NCFS

Meer weten?

Neem contact op met
Marion Koppelman

Marion Koppelman

adviseur fondsenwerving