Ga direct naar de content

Teambuilding kan gerust ook online

3 februari 2022

In een nieuwe samenstelling werkt het team van Freya inmiddels al 2 jaar samen. Maar door corona heeft nog niet iedereen elkaar in het echt gezien. Hoog tijd voor een fysieke kennismaking. Maar dat liep anders. En leuk dat het was.

Deel deze pagina:

Hoe leer je je collega’s met wie je al bijna 2 jaar uitsluitend online samenwerkt echt kennen? Dat gaat toch niet, denk je. Online meetings zijn vooral zakelijk en efficiënt. Bovendien zie je elkaar letterlijk en figuurlijk in een beperkt kader.

Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, vond dat ook. Daarom vroeg het bestuur Jolanda van Dijk van PGOsupport om een kennismakingsdag vorm te geven. “En dat moest fysiek, want daar ging het nou juist om”, vertelt Jolanda.

Programma met leuke werkvormen

Dus ging Jolanda aan de slag, samen met 2 bestuursleden van Freya. Ze timmerden een mooi programma in elkaar, vooral gericht op kennismaking.

“Met aandacht voor ieders kwaliteiten en hoe je die wilt inzetten voor de organisatie, met leuke werkvormen. Een mooi dagprogramma van 11:00 tot 15:00 uur en een gezellige afsluiting met een drankje”, vervolgt Jolanda.

Mispoes

En toen kwam de volgende lockdown. Een fysieke bijeenkomst zat er voorlopig niet in.
“Nou, dan moeten we het maar afblazen, was de reactie van Freya. Want het ging nou juist om die fysieke ontmoeting. Tja, maar dan kan het zomaar een paar maanden duren voordat het weer kan, dacht ik. Dus opperde ik om het dan toch online te doen.”

Nou dan moeten we het maar afblazen, was de reactie van Freya.
Jolanda van Dijk, PGOsupport

Hoe dan online?

Het bestuur was sceptisch. Weer online. En dan zo kennismaken, dat gaat toch niet? Maar Jolanda ging ervoor zitten.
 “Als het doel is om elkaar beter te leren kennen en het kan alleen online, moet je dat ondersteunen met de juiste werkvormen. Met 6 bestuursleden en 4 medewerkers wat praten, is geen goed idee. Dat lukt in een echte ontmoeting al bijna niet, dus dat moet je niet willen.

Daarom deden we een kort gezamenlijk deel. Daarna gingen we in een paar rondes in tweetallen uiteen. Ook dat kan online met vergaderprogramma’s zoals Zoom. Natuurlijk gingen de gesprekken over hobby’s en andere persoonlijke zaken, maar vooral ook over elkaars talenten en kwaliteiten. Met de wekker erbij, zodat iedere deelnemer goed aan bod kwam.

2 rondes

De eerste ronde hadden de deelnemers voorbereid met de vraag: wat is jouw kwaliteit? En dan komen de gesprekken op gang. De tweede ronde was onvoorbereid met de vraag: wat wil je inzetten en vooral wat verwacht je terug? Dat was heel leuk om uit te wisselen.

Daarna kwam de hele groep weer bij elkaar en vatte ieder puntsgewijs eigen kwaliteiten, aanbod en vraag samen.

Bij fysieke bijeenkomsten laat je iemand vaak de informatie over de ander samenvatten. Maar dat leidt nogal eens tot discussie. Omdat je een online bijeenkomst kort wilt houden, kun je hier beter ieder de eigen kwaliteiten laten noemen. Daarbij was er ook ruimte voor wat luchtiger informatie.

Ik zag er weinig in, maar het is me 100% meegevallen.
Femke Broeders, Freya

Enthousiasme

Met deze werkvormen hebben de deelnemers elkaar toch beter leren kennen dan tijdens de gebruikelijke online bijeenkomsten. Ook al heeft een fysieke kennismakingsbijeenkomst de voorkeur, met de juiste werkvormen kun je online goed uit de voeten.”

Freya was van tevoren sceptisch, maar na afloop zeer enthousiast.
“Ik zag er eerst weinig in, maar moet zeggen dat het me 100% is meegevallen. Goed dat we dit gedaan hebben”, zegt Femke Broeders-van Werkhooven, “Ik heb bovendien voldoende energie opgedaan om ook weer een tijdje online door te kunnen.”

Ook online teambuilden?

Wil je net als Freya wel eens creatief online teambuilden? Neem dan contact op met Jolanda van Dijk.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling