Ga direct naar de content

5 tips om nieuwe doelgroepen te bereiken

26 januari 2023

Voor het bereiken van nieuwe doelgroepen hoef je het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Deze 5 tips helpen je organisatie daarbij gericht. 

Deel deze pagina:

Tip 1: Meer bereik onder mensen die laaggeletterd zijn

Wanneer je weet wát mensen niet begrijpen, kun je er iets aan doen. Dus stel vooral zelf deze vraag aan je achterban. En zorg er ook voor dat het oké is om dit bespreekbaar te maken. Lees meer over toegankelijk communiceren

Op de website ‘Huh? Wat bedoelt u?’ vind je meer over eenvoudig en begrijpelijk communiceren met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of werken met de computer. Je kunt je communicatiemateriaal ook laten testen door ABC, vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden.

Tip 2: Meer bereik onder jongeren

Wil je weten hoe je het beste in contact kunt komen met jongeren en waar zij behoefte aan hebben? Vraag en betrek de jongeren dan zelf. Hiervoor kun je terecht bij JongPIT, de organisatie voor én door jongeren met een chronische aandoening of beperking. Zij hebben een groot netwerk aan jongeren die je kunt inschakelen voor advies. Lees meer over Jongeren bereiken.

Tip 3: Meer bereik onder mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om (digitale) informatie over hun gezondheid te verkrijgen, begrijpen, beoordelen en toe te passen. Om deze mensen toch te bereiken, kun je je laten adviseren door landelijke expertisecentrum Pharos. Zij delen hun kennis en expertise op verschillende manieren: van handreikingen tot beeldverhalen. Bekijk bijvoorbeeld de methodiek Begrijpelijke medische informatie in woord en beeld (website Pharos).

Tip 4: Meer online bereik en zichtbaarheid

Alles staat of valt uiteindelijk met je (online) zichtbaarheid. Zeker als je mensen wil bereiken om bijvoorbeeld lid te worden, te doneren of op een andere manier in actie te komen. Hiervoor moeten mensen je allereerst weten te vinden. Vervolgens kun je ze via je website en socialmediakanalen aan je binden en in hun informatiebehoefte voorzien.

Mediabureau MEO is een van de organisaties die je hierbij kan begeleiden.

Tip 5: Meer inspiratie én informatie over bereik

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van organisaties waarmee je contact kunt opnemen. Heb jij net een andere insteek, ben je op zoek naar specifieke informatie of voorbeelden van andere organisaties? Of heb je tips die je wilt delen? Neem dan vooral contact op met PGOsupport. Wij hebben een groot netwerk onder patiëntenorganisaties en helpen je graag verder!

Magazine PGOsupport

Dit artikel is verschenen onder de titel '5 tips voor meer bereik' in Supporter #13, december 2022. Supporter is het magazine van PGOsupport. Lees meer over Supporter.