Meer weten?
Neem contact op met
Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft ruime ervaring met webinars, onder meer via Facebook Live. Ontdek hoe BVN een professionele online vraag- en antwoordsessie met experts organiseert.
Webinar is een samenvoeging van ‘web’ en ‘seminar’. Het is een evenement op internet met alleen een online publiek: sprekers vertellen hun verhaal voor de camera en het publiek kijkt mee via de laptop, tablet of smartphone.
Meestal kun je de sprekers vragen stellen via de chat. Een mooi middel om bijvoorbeeld drukbezette experts veelgestelde vragen van patiënten te laten beantwoorden.
Er zijn veel toepassingen en platforms voor zo’n live uitzending. Facebook Live is er 1 van. Voordelen van Facebook zijn de eenvoud en het grote bereik.
Borstkankervereniging Nederland (BVN) bereikte vorig jaar met 1 Facebook Live maar liefst 40.000 mensen. Dat komt doordat veel mensen Facebook al gebruiken.
En met een paar voordelige advertenties kom je onder de aandacht van veel Facebookers die jouw organisatie nog niet volgen.
Voor mensen die geen Facebook hebben, kun je de livestream doorzetten naar YouTube en zo via je eigen website weergeven. Ook via YouTube kunnen kijkers vragen stellen.
Nog een voordeel van zo’n live uitzending: je kunt achteraf terugkijken. Een soort uitzending gemist.
Communicatieadviseur Deborah Ligtenberg van BVN heeft inmiddels ruime ervaring met Facebook Live. Vooral de laatste uitzending ziet er professioneel uit.
Daarin beantwoorden 4 experts op verschillende locaties veelgestelde vragen over borstkanker en corona. Met goede beeldschakeling tussen de locaties, prima beeld en geluid, gelikte vormgeving en bijschriften.
Het professionele resultaat is mogelijk door de techniek volledig uit te besteden. De kosten vallen mee: € 500,- voor uitzending met online streaming vanaf meerdere locaties en € 250,- vanaf 1 locatie, met meerdere mensen aan tafel. Dat is exclusief reiskosten van de AV-professional.
Daarmee is de techniek helemaal geregeld. Voor kleinere organisaties misschien een drempel, maar daar zijn wellicht sponsors voor te vinden.
“Eerst deden we de techniek zelf. Dat is op zich niet moeilijk. Maar de ene keer hadden we goed beeld en minder geluid, de volgende keer was het andersom en een derde keer haperde de wifi op locatie, waardoor ik de uitzending met mijn mobiele telefoon moest redden.”
Door de techniek uit te besteden, kunnen Deborah en haar collega’s zich concentreren op de inhoud. Voor collega-organisaties die ook zo’n online webinar willen organiseren, heeft Deborah de volgende tips:
Dit is deel 3 uit de serie artikelen over online bijeenkomsten. Dit zijn de andere delen:
Lees ook onze eigen ervaringen met het organiseren van online cursussen en bijeenkomsten: