Ga direct naar de content

Tips om je team beter te laten samenwerken

9 juni 2021

Niemand die zich aan afspraken houdt. Geen overzicht, een overvolle mailbox. Vrijwilligers vallen uit en collega-bestuurders dreigen de handdoek in de ring te gooien. Het bestuur is vastgelopen en het lukt niet om het zelf weer vlot te trekken. Eén ding is glashelder: er is hulp nodig van buiten en wel nu!

Blog van Jolanda van Dijk.

Deel deze pagina:

Samenwerking stagneert

Op het moment dat ik word gebeld, heeft het team al van alles geprobeerd. Zonder resultaat.
Als ik de teamleden vervolgens afzonderlijk spreek, hoor ik uitgesproken ideeën hoe er samen uit te komen. De één wil harde afspraken om de besluiten eindelijk écht ten uitvoer te brengen. De ander wil betere communicatie. Ik hoor ‘de lat minder hoog leggen’, ‘keuzes maken’, ‘aardiger zijn voor elkaar’ en ‘betrokkenheid vergroten’.

Allemaal waar, maar toch werkten deze oplossingen niet.

Moegestreden

Overtuigd van het eigen gelijk, is ieder teamlid vooral bezig om de eigen oplossingsrichting op te leggen aan de anderen. Die precies hetzelfde doen met hún oplossing. Argumenten vliegen over tafel, meningen en krachttermen nemen toe, zowel hardop als onuitgesproken.

Moegestreden erkennen de bestuursleden dat deze samenwerking alleen nog maar energie kost.

Overtuigd van het eigen gelijk, is ieder teamlid vooral bezig om de eigen oplossingsrichting op te leggen aan anderen.

4 helpende activiteiten

Ik veerde op toen ik laatst een online lezing bijwoonde van Karin Derksen. Zij promoveerde en schreef een aanstekelijk boek over effectief samenwerken als team. Tijdens het luisteren zag ik bestuursleden voor me die ik vanuit PGOsupport begeleid. De aanpak die Karin Derksen ontwikkelde, leek me direct bruikbaar.

Ze onderscheidt 4 activiteiten die belangrijk zijn bij samenwerken:

  • Toekomst creëren
  • Organiseren
  • Dialoog voeren
  • Reflecteren

Sta open voor de aanpak van de ander

Elk team is gebaat bij het gebruik van alle 4 de activiteiten. Je werkt effectiever als je het eens bent over het doel van het werk, over hoe je het organiseert, en waarom dit het juiste is om te doen.

Je werkt effectiever als je openstaat voor de aanpak van de ander.

Als jouw aanpak om heldere afspraken te maken niet werkt, dan helpt het om open te staan voor het teamlid dat de reflectievraag stelt: Wat maakt dat we ons niet aan de afspraken houden?
Of door een organisatievraag te stellen: Hoe komen we tot inclusieve afspraken waar iedereen het mee eens is?

Soms is een team het eens over de missie, maar blijkt dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Dan helpt de toekomstvraag: Welke droom moet persé uitkomen? Luisteren, zonder ja-maar en argumenten, helpt dan om tot een dialoog te komen.

Met je team effectiever functioneren

Resultaten, dat wil iedereen. En om die te bereiken heb je elkaars werkwijzen nodig en moet je af en toe je eigen koers laten bevragen. En het lef hebben deze los te laten.

Om resultaten te bereiken heb je af en toe het lef nodig om je eigen werkwijzen en koers los te laten.

Wil jij leren hoe je als team effectiever kunt functioneren? Ik help je team graag om te variëren met de verschillende werkwijzen.

En gebruik vooral het lezenswaardige materiaal van Karin Derksen 

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling