Ga direct naar de content

Vastgelopen bij organisatieverandering? Kom in actie!

17 december 2018

“Wat is het hier mooi geworden”. Vol bewondering kijk ik om me heen. De muren zijn wit gestuukt en het warmrode meubilair brengt sfeer. Het kantoor maakt een gezellige en verzorgde indruk. “Werkt het fijn. Merk je het effect?” “Nou” zegt ze aarzelend, de werkplekken zijn goed, maar we vallen weer terug in besluiteloosheid.”

Deel deze pagina:

‘We schrokken gezamenlijk wakker’

De organisatie gooide vorig jaar het roer om. Een nieuwe visie bracht een ‘toekomstbestendige’ en proactieve werkwijze op gang, waarbij alle personeelsleden en vrijwilligers werden betrokken. Iedereen deed goed mee.

“We bouwden samen vol energie aan onze organisatie. Het was een veranderingsproces volgens het boekje. Tot we merkten dat van hogerhand het lotgenotencontact onder vuur kwam te liggen. Het voelde alsof we gezamenlijk wakker schrokken.”

Een non-stop vragenstroom

Ze kijkt me met grote ogen aan terwijl ze het vertelt, alsof ze het zelf nog steeds niet gelooft. “Er ontstond achterdocht: Waarom was deze activiteit niet meer waardevol? Hoezo waren andere activiteiten belangrijker? We waren boos en teleurgesteld in het management.”

Vanuit die gevoelens kwam een non-stop vragenstroom op gang. Welke andere activiteiten moeten we ontwikkelen? Waarom deze? Waarom geen andere? Moeten we niet eerst beleid maken? En ga zo maar door. Mijn gesprekspartner zucht. “We zijn tot stilstand gekomen en het duurt nu allemaal wel erg lang. Alle energie is weg.”

Stop met al die vragen! Ga actief naar antwoorden zoeken door elke vraag serieus te nemen.

Stop met vragen stellen, kom in actie!

Hoe doorbreek je deze stagnatie? Mijn advies was eigenlijk simpel: stop met al die vragen! Ga in plaats daarvan actief op zoek naar antwoorden door elke vraag serieus te nemen.

Voor deze organisatie betekent dit:

  • Onderzoek bij activiteiten wat het effect is voor alle betrokkenen.
  • Voer activiteiten uit, experimenteer en evalueer: stel bij of schrap.
  • Betrek de deelnemers.
  • Controleer of aannames op de werkelijkheid zijn gebaseerd en stel ze zonodig bij.
  • Breid kennis uit en neem een voorbeeld aan voorlopers.
En je antwoorden op deze vragen zijn?” Dan valt het kwartje.

Het kwartje valt

Mijn gesprekspartner peinst. Ik zie dat ze wil, maar aarzelt. “Hoe moet ik dit de anderen vertellen? Hoe zullen die reageren? En wat als ze niet willen?” 

Stilte. Dan kijk ik haar aan. “En wat zijn je antwoorden op deze vragen?” Ineens zie ik het kwartje vallen.

Iedereen die werkt, kent de worsteling met verandering. Wil jij ook antwoorden op je vragen formuleren? Wil jij ook uit de stagnatie raken? Klop gerust aan, ik houd van actie!

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling