Ga direct naar de content

Hoe je je vrijwilligers aan je organisatie bindt

15 maart 2019

Het is dinsdagmiddag op kantoor. Ik kom net terug bij mijn bureau met een kop thee als in mijn zak mijn privételefoon trilt. Een appje van een vriendin: “Ik ga in het bestuur!” Direct maak ik een notitie dat ik haar vanavond even moet gaan bellen.

Blog van voormalig adviseur Anke Groenen.

Deel deze pagina:

Enthousiast

Een vriendin van mij doet naast haar gewone werk enorm veel vrijwilligerswerk. Ze wordt ook echt overal voor gevraagd. Uit enthousiasme is ze geneigd om op al die dingen direct ‘ja’ te zeggen. Een mooie eigenschap, maar op een bepaald moment wordt het gewoon te veel. Ik help haar daarom af en toe even stil te staan bij wat ze zelf graag wíl bijdragen en hoe ze dat het beste kan doen. Dat helpt haar om zelf gelukkig te zijn in het vrijwilligerswerk dat ze doet, en bij de organisatie creëert ze zo ook geen verwachtingen die ze niet kan waarmaken.

Vrijwilligers willen iets betekenen

In de cursus Inbreng cliëntenperspectief bij kwaliteit van zorg die ik geef, zie ik het ook. Vrijwilligers die in een rol zijn beland en dat soms al jaren doen. Zonder na te denken of dit wel de plek is waar zij het beste tot hun recht komen. Vaak staan vrijwilligers helemaal niet stil bij wat zij willen en kunnen. Ze willen simpelweg iets betekenen voor een ander of voor een organisatie, of ze worden gevraagd voor een bepaalde rol. Maar juist door bewust naar jezelf te kijken en je af te vragen of wat je doet ook wel past bij wie jij bent en wat jij wilt, heb je op de lange termijn het meeste effect.
Vaak staan vrijwilligers helemaal niet stil bij wat zij willen en kunnen. Ze willen simpelweg iets betekenen voor een ander of een organisatie

3 typen vrijwilligers

Volgens prof. dr. Lucas C.P.M. Meijs zijn er drie ‘typen’ vrijwilligersorganisaties (met hun kenmerken), die we kunnen vertalen naar typen vrijwilligers die daarbij horen:

  1. Lotgenotencontact
    (elkaar vinden in een gedeelde situatie, organiseren, samen doen, betrokkenheid)
  2. Dienstverlening
    (kwaliteit en effectiviteit borgen, heldere taken en verantwoordelijkheden, externe ‘klanten’)
  3. Belangenbehartiging
    (campagne voeren, anderen overtuigen, ‘geloof’, strijdbaar karakter)

Wat past bij de vrijwilliger?

Doorgaans hebben mensen 1 voorkeurstype waarin ze zich het meest op hun gemak voelen. Omdat we merken dat mensen zich hier vaak helemaal niet bewust van zijn, nemen we dit mee in onze cursussen. We helpen hen inzichtelijk te maken wie zij zijn, wat ze willen en waar ze goed in zijn. Dan kunnen wij deze mensen ook de beste trainingen aanbieden om bepaalde kennis en vaardigheden te vergroten.

Een spiegel voorhouden

Vrijwilligers die we op deze manier een spiegel hebben voorgehouden, waarderen dit enorm. Dan komt het wel eens voor dat iemand in een training voor belangenbehartigers ontdekt dat lotgenotencontact veel beter bij hem of haar past. Dat is heel jammer voor de belangenbehartiging van die organisatie, maar je wilt iemand toch daar inzetten waar hij op de lange termijn de meeste energie van krijgt?

Past die rol echt bij je?

Natuurlijk hoeft niet alles alleen maar leuk te zijn. Maar in de praktijk zien we te vaak dat vrijwilligers afhaken omdat ze geen plezier meer hebben in wat ze doen. Ze zijn bijvoorbeeld supergoed in lotgenotencontact, maar treden liever niet op de voorgrond. Ze komen dan bij ons naar een training waarin ze dat willen leren. Onze boodschap is dan: we kunnen het je leren, maar past die rol wel echt bij je? Neem niet zomaar een taak op je zonder dat je je daarbij prettig voelt! Ken je eigen krachten, want dat helpt jou uiteindelijk om het juiste te gaan doen.

De juiste vrijwilliger op de juiste plek, betekent een club gemotiveerde mensen die ook écht dingen goed voor elkaar krijgen.

De juiste vrijwilliger op de juiste plek

Patiëntenorganisaties kunnen hun vrijwilligers hierbij helpen. De juiste vrijwilliger op de juiste plek, betekent een club gemotiveerde mensen die ook écht dingen goed voor elkaar krijgen. Die tevreden zijn en voor langere tijd aan jouw organisatie verbonden. Daarmee wordt het voor iedereen beter.

Elke vrijwilliger is waardevol en wordt nog waardevoller in een rol die bij hem/haar past.