Meer weten?
Neem contact op met
De helft van de Nederlanders is weleens actief als vrijwilliger. Maar hoe haal je ze binnen? We legden het dilemma voor aan experts met veel praktijkervaring.
Vrijwilligers zijn er volop. Maar je haalt ze alleen binnen als je echt inspeelt op hun wensen. Hoe pak je dat aan? Voor ons magazine 'Supporter' legden we de stelling voor.
"Vrijwillige energie voldoende in onze samenleving. Er zijn genoeg mensen die zich willen inzetten als dat past in hun volle agenda en aansluit bij hun wensen. Maar zijn patiëntenorganisaties daar klaar voor? Zijn ze flexibel, wendbaar en gedifferentieerd genoeg, zodat ze kunnen inspringen op de behoeften van vrijwilligers? Daar zie ik een kloof. Nog te vaak moeten vrijwilligers zich voegen naar het bestaande systeem in plaats van andersom. Om dat te voorkomen, moet je nieuwe vrijwilligers open bevragen. Wat wil jij bijdragen? In welke vorm? En wat hoop je hier te vinden en te halen?
Traditionele organisaties komen vaak meteen aan met een openstaande functie – zonder deze vragen te stellen. Daarmee persen ze vrijwilligers toch stiekem in hun eigen stramien en slaan ze de plank mis. Dus probeer echt in de schoenen van die vrijwilliger te gaan staan. Dan gaat het bruisen. Dan komt er nieuwe energie vrij en word je een organisatie waar mensen bij willen horen."
Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling PGOsupport
"Zomaar vrijwillige medewerkers werven, levert geen reacties op. Daarom vragen wij steeds vaker mensen voor heel specifieke taken. Zo weten zij precies waar het om gaat. Toch verschilt het vinden van vrijwilligers ook per functie. Het is bijvoorbeeld lastig om mensen te vinden die met onze verenigingsstand op beurzen en congressen willen staan; waarschijnlijk omdat dit fysiek best pittig is en veel tijd kost. Maar voor hulp in onze 65 Parkinsoncafé’s lukt het vaak goed. Gelukkig maar, want het werken met vrijwilligers is altijd een wankel evenwicht.
Om al onze 550 vrijwilligers toe te rusten voor hun taken, doen we regelmatig een beroep op het cursus- en trainingsaanbod van PGOsupport. Belangrijk, want zo kunnen zij zich verder ontwikkelen. En als we een specifiek aanbod willen, kaart ik dat aan. Nu willen we bijvoorbeeld graag een training ‘werven en binden van nieuwe leden’. Hoe doe je dat op een aansprekende manier in een Parkinsoncafé? PGOsupport is daar inmiddels mee aan de slag. Ik ben benieuwd!"
Miriam Leenders, activiteitencoördinator Parkinson Vereniging
"Veel patiënten-/cliëntenorganisaties werken met een kleine, betrokken groep die met elkaar de boel overeind houdt. Op zich heel mooi! Maar steeds minder vrijwilligers kunnen en willen dat op die manier. Waar ze zich wèl voor willen inzetten, zijn bepaalde afgebakende activiteiten. En dat liefst in een eigentijdse setting, zoals de café-achtige ontmoetingen die overal worden georganiseerd. Dat soort activiteiten doe je samen en ze hebben een duidelijk begin en eind. Dat blijkt aantrekkelijk. Hetzelfde geldt voor cursussen over hoe te leven met een bepaalde aandoening.
Vaak werkt het goed om op basis van een vooraf opgesteld profiel aan vrijwilligers te vragen of zij getraind willen worden om zelf zo’n cursus te gaan geven. Ook al vergt dat een behoorlijke tijdsinvestering, toch komen daar veel vrijwilligers op af. Het gaat er dus om dat je vormen vindt, die behapbaar zijn en aansluiten bij wat vrijwilligers leuk vinden. Wees daar creatief in en bedenk daarbij waar je zelf blij van wordt. En zorg ervoor dat vrijwilligers zich betrokken blijven voelen. Anders is alles wat je hebt geïnvesteerd zo weer weg."
Joke Zephat, trainer/coach PGOsupport in het coördineren van vrijwilligers
Dit artikel is verschenen in ‘Supporter’ nummer #3, november 2018. Supporter is het magazine van PGOsupport. Wil je het ontvangen? Mail voor een abonnement je adresgegevens naar facilitair@pgosupport.nl. Dan sturen wij je het tijdschrift kosteloos toe. Lees meer over Supporter.