Ga direct naar de content

Vrijwilligersdag: stuur een bedankje!

20 oktober 2023

Op donderdag 7 december is het weer Nationale Vrijwilligersdag. Deze dag staat in het teken van de vrijwilliger. Een uitgelezen kans om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Dat kan met een kaartje of een cadeautje om je waardering te laten zien. Maar, laat het daar niet bij. Zo’n aardigheidje past in je stappenplan van voortdurende vrijwilligersbegeleiding.

Deel deze pagina:

De Nationale Vrijwilligersdag is ingesteld om aandacht te vragen voor al die vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen of goede doelen. Gemeenten en andere instellingen organiseren vaak op deze dag een huldiging of andere activiteit om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ook is er veel aandacht voor de vrijwilligersdag op social media.

Een persoonlijk bedankje

Een mooie gelegenheid om je vrijwilligers te bedanken met een attent gebaar. Een kaart met een persoonlijk compliment, of een klein cadeautje erbij. Even erbij stilstaan dat iemand veel tijd en energie in je organisatie stopt. Dat iemand dat belangeloos doet om ook anderen verder te helpen.

In een vrijwilligersorganisatie wordt het snel vergeten om elkaar te bedanken. Terwijl dit voor de motivatie ontzettend belangrijk kan zijn. Als het kan: sluit aan bij de persoonlijke motieven van de vrijwilliger. Dat is het allerbeste. Hier een paar ideeën om je op weg te helpen.

4 tips om iemand te bedanken

  • Een kaartje met een persoonlijk bedankje. Leuke bedankkaarten zijn overal te koop.
  • Doe er eventueel een gepersonaliseerd cadeautje bij. Op internet vind je legio mogelijkheden.
  • Iets meer werk, maar wel leuk: maak als patiëntenorganisatie een eigen ‘Vrijwilligers bedankt’ kaart (met je eigen naam en logo erop als afzender). Het laat zien dat je als organisatie je vrijwilligers echt waardeert!
  • Zet iemand die iets bijzonders heeft gedaan in het zonnetje. Maak een mooi interview voor het verenigingsblad, waarbij je diegene ook (namens de organisatie) bedankt.

Onderdeel van vrijwilligersbeleid

Zo’n persoonlijke attentie is altijd leuk, maar laat het daar niet bij. Vrijwilligers behouden, vraagt meer dan een enkel bedankje. Waardeer je vrijwilligers ook met goede begeleiding. Maak daar een stappenplan voor. Een bedankje op 7 december en een leuk bericht op social media kan daar een onderdeel van zijn. Andere onderdelen van je vrijwilligersbeleid zijn bijvoorbeeld:

  • een goede inwerkperiode
  • kennisdeling en kennisvergroting (bijvoorbeeld een cursus aanbieden, zoals een cursus van PGOsupport)
  • periodieke evaluatiegesprekken
  • een vrijwilligersbijeenkomst of -dag houden.

Je verder verdiepen in vrijwilligersbeleid? Zoek een passende cursus vrijwilligersbeleid in de cursusagenda.

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Bekijk ook: