Ga direct naar de content

Vrijwilligersdag: stuur een bedankje!

22 november 2021

Op 7 december is het weer Nationale Vrijwilligersdag. Deze dag staat in het teken van de vrijwilliger. Een uitgelezen kans voor patiëntenorganisaties om hun vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Dat kan met een kaartje, een cadeautje of een andere manier om even je waardering te laten zien.

Deel deze pagina:

De internationale vrijwilligersdag is ingesteld om aandacht te vragen voor al die vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen of goede doelen. Gemeenten en andere instellingen organiseren vaak op deze dag een huldiging  of andere activiteit om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Het ministerie van VWS reikt dit jaar prijzen uit aan inspirerende initiatieven van vrijwilligersorganisaties die ‘nieuwe gezichten’ verwelkomen. Dat wil zeggen: vrijwilligers die uit een andere doelgroep komen dan de grootste groep vrijwilligers in je organisatie.

Een persoonlijk bedankje

De vrijwilligersdag is ieder jaar op 7 december. Een mooi moment om als patiëntenorganisatie een leuke en inspirerende vrijwilligersdag te plannen voor al je vrijwilligers. Of in coronatijd als online bijeenkomst. PGOsupport kan je hierbij helpen.

Maar je kunt je vrijwilligers natuurlijk ook bedanken met een attent gebaar. Een kaart met een persoonlijk compliment, of een klein cadeautje erbij. Even erbij stilstaan dat iemand veel tijd en energie in je organisatie stopt. Dat iemand dat belangeloos doet om ook anderen verder te helpen. In een vrijwilligersorganisatie wordt het snel vergeten om elkaar te bedanken. Terwijl dit voor de motivatie ontzettend belangrijk kan zijn. Als het kan: sluit hierbij aan bij de persoonlijke motieven van de vrijwilliger. Dat is het allerbeste. Hier een paar ideeën om je op weg te helpen. 

Wikkel Tony's Chocolonely je wordt bedankt melkchocoladereep

5 tips om iemand te bedanken

  • Een kaartje met een persoonlijk bedankje. Leuke bedankkaarten zijn overal te koop.
  • Doe er eventueel een cadeautje bij, bijvoorbeeld een ‘je wordt bedankt reep’ van Tony’s Chocolonely. Eenvoudig via internet te bestellen.
  • Iets meer werk, maar wel leuk: maak als patiëntenorganisatie een eigen ‘Vrijwilligers bedankt’ kaart (met je eigen naam en logo erop als afzender). Het laat zien dat je als organisatie je vrijwilligers echt waardeert! Of je kunt zelfs je eigen Tony’s Chocolonely reep ontwerpen met eigen wikkel om de reep in de huisstijl van je eigen organisatie. Zeker weten dat je mensen daar blij mee maakt! Als je eenmaal begint, zijn er oneindig veel mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op de website Bedankjes.nl.
  • Zet iemand die iets bijzonders heeft gedaan in het zonnetje. Maak een mooi interview voor het verenigingsblad, waarbij je diegene ook (namens de organisatie) bedankt.
    Ben je misschien voor 7 december te laat? Geen probleem, bewaar het voor kerst, of het einde van het jaar, maar vergeet het niet!

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling

Bekijk ook: