Ga direct naar de content

Geef je vrijwilligersdag een boost met PGOsupport

19 oktober 2021

Een vrijwilligersdag die energie geeft. Waar vrijwilligers elkaar leren kennen, ervaring uitwisselen en hun talenten ontdekken. Interactieve werkvormen van PGOsupport gaven vrijwilligers van Care4Neo een mentale opkikker.

Deel deze pagina:

"Er was zo’n goede sfeer. Aan al die koppies zag ik dat ze het enorm leuk hadden.” Aan het woord is Francis Blokland, bestuurslid vrijwilligers van Care4Neo, voorheen Vereniging van ouders van couveusekinderen. “Onze vrijwilligersdag is helemaal geslaagd, mede dankzij het interactieve programma van PGOsupport."

Nienke Oosting en Jolanda van Dijk van PGOsupport verzorgen de vrijwilligersdag van Care4Neo
Adviseur van PGOsupport begeleiden de vrijwilligersdag van Care4Neo

 Vrijwilligersdag met een missie

 Je wilt dat een vrijwilligersdag leuk is en energie geeft. Het is ook een manier om vrijwilligers te bedanken en met elkaar te verbinden. Care4Neo greep de vrijwilligersdag aan om in te spelen op vrijwilligerswensen.

Er was zo’n goede sfeer. Aan al die koppies zag ik dat ze het enorm leuk hadden.
Francis Blokland, bestuurslid vrijwilligers van Care4Neo

Solistische functies

De patiëntenorganisatie heeft maar liefst 120 vrijwilligers. “Die doen van alles”, vervolgt Francis, “maar een groot deel begeleidt als ervaringsdeskundige in een ziekenhuis ergens in het land ouders van couveusekinderen. Zij werken solistisch en hebben daardoor behoefte aan meer onderling contact om ervaring uit te wisselen. Dat bleek duidelijk uit onze vrijwilligersenquête. Daarom wilden we een vrijwilligersdag waarbij ze elkaar leren kennen en van elkaar leren.”

Francis belde PGOsupport voor advies en ondersteuning bij de organisatie van de dag. “PGOsupport stelde een aantal leuke werkvormen voor en adviseerde om ook op zoek te gaan naar de talenten van de vrijwilligers, omdat dit zo motiverend is.” PGOsupport stelde vervolgens samen met Francis en vrijwilligerscoördinator Evelyne Haneuse het definitieve programma op.

PGOsupport adviseerde op zoek te gaan naar de talenten van de vrijwilligers, omdat dit zo motiverend is.
Francis Blokland, Care4Neo

Interactieve intake

Dat programma startte interactief. “We stonden met z’n dertigen in een kring en vervolgens werden allerleid functies opgenoemd. Wie zijn functie hoorde, zette een stap naar voren. Zo was meteen duidelijk wie wat doet.” Daarna volgde het onderdeel ‘Over de streep’, welbekend van het tv-programma.

Over de streep

“We hebben stellingen gemaakt die teruggrepen op uitkomsten van de enquête. Het idee is simpel. De ene kant van de streep is eens met de stelling, de andere kant oneens. Zo nemen de vrijwilligers letterlijk een positie in. Vervolgens ging een van de begeleiders van PGOsupport met de microfoon langs om te vragen waarom ze op die plek staan. Zo leer je van, met en over elkaar.”

Hilarisch

Het mooie van deze werkvorm is dat er niet direct discussie ontstaat over een mening, maar dat je rustig kan vertellen waarom je daar staat. Daarna werd pas doorgegaan naar de volgende vrijwilliger. Ook wordt op deze manier zichtbaar waar iedereen staat. Dat weet je normaal niet van elkaar. Vooral niet, omdat in bijvoorbeeld een kringgesprek lang niet iedereen aan het woord komt.

We hebben stellingen gemaakt die teruggrepen op uitkomsten van de vrijwilligersenquête.
Francis Blokland, Care4Neo

Soms is het zelfs hilarisch, omdat de vrijwilligers prikkelende stellingen voorlegd kregen. Dan gaat iedereen naar de overkant op 2 na of zo. En dan is het: oké, jullie durven… leg dat eens uit. Zo worden de vrijwilligers uitgedaagd om echt stelling te nemen, zonder dat daar meteen afkeuring of discussie op volgt.

Talentenjacht

Een ander onderdeel was het talentenspel. Elke vrijwilliger kreeg een blaadje met 3 vragen over zijn of haar talenten. Wat is jouw talent? Wat is je functie en kun je je talent daarin kwijt? Hoe kun je je talent nog beter inzetten in je functie?

“Vervolgens werd een waslijst aan talenten genoemd. Ben je creatief, ben je nauwkeurig, kun je organiseren… noem maar op”, vervolgt Francis. “Hoorde je jouw talent, dan zette je een stap naar voren. Daarna gingen we in groepjes uiteen om onze talenten te bespreken. Dat was zo motiverend. Met opmerkingen als, joh, met jouw talenten kun je toch veel meer doen, zoals….

Zo ontdek je ook of je op je plek zit of dat je de verkeerde klussen doet. Dat was echt zo leuk en leerzaam. Je leert elkaar goed kennen en ontdekt waar en hoe je je talent kwijt kunt. Er is in ieder geval 1 vrijwilliger die ontdekte dat ze liever iets anders doet binnen de organisatie.”

Verbondenheid en energie

Tijdens de vrijwilligersdag ontstond verbondenheid en energie. De gebruikte werkvormen werkten uitstekend. Met ‘Over de streep’ achterhaal je wat vrijwilligers ergens van vinden. Je kan daarbij ook dilemma’s voorleggen of veranderingen polsen, informatie ophalen.

En met het talentenspel maak je vrijwilligers bewust van wat ze in huis hebben om hun werk te doen. Stimuleer je ze om het beste uit zichzelf te halen. Je moet wel een groepje hebben. Het kan al met 10 vrijwilligers, maar ook met 100.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur leren en ontwikkelen