Meer weten?
Neem contact op met
Het jawoord is gegeven; iedereen is blij en gelukkig. Afspraken en regels? Dat komt later wel. Geen zorgen voor morgen! Een organisatie is natuurlijk geen huwelijk, maar samenleven verschilt niet zoveel van samenwerken: het geeft gegarandeerd gedoe. Hoe ga je daar mee om?
Blog van Jolanda van Dijk.
Op je trouwdag denk je niet aan een mogelijke scheiding. Toch eindigt 50% van de huwelijken daarin. Van ‘als vrienden uit elkaar’ tot complexe vechtscheidingen. De romantiek ver te zoeken. Omdat samenleven moeilijk kan zijn, ligt er onder een huwelijk een contract. Houvast in moeilijke tijden.
Nu is een organisatie natuurlijk geen huwelijk, maar samenleven verschilt niet zoveel van samenwerken: het geeft gegarandeerd gedoe. Misverstanden, verschillen in verwachtingen, botsende belangen, teleurstellingen; het zal zeker plaatsvinden. De vraag is: hoe ga je er samen mee om?
Ik hoor je denken: dat valt in de praktijk wel mee; laten we niet naar het negatieve kijken. En inderdaad, vaak gaat samenwerken goed.
Toch krijg ik als adviseur bij PGOsupport regelmatig de vraag om te adviseren of bemiddelen bij spanningen en conflicten. De emoties zijn dan al hoog opgelopen, mensen zijn beschadigd en soms eindigt het in een breuk. Wat voorbeelden:
Niet alle narigheid kun je voorkomen. Samenwerken vraagt investeren in elkaar. Net als in de liefde. Dat betekent luisteren, je eigen belang opzijzetten, doorvragen wat de ander bedoelt en wil, rekening houden met wensen, talenten, allergieën. Het betekent ook je eigen belangen en wensen verwoorden.
Samenwerken vraagt investeren in elkaar
Het geeft vrijheid als de randvoorwaarden goed geregeld zijn. Als de basis helder is vastgelegd:
Afspraken maken is spannend. Dan kunnen tegenstellingen op tafel komen. En zeker bij een prille relatie is dat moeilijk. Je wilt je van je beste kant laten zien en zoekt naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen. Terwijl dit juist het moment is: nu alles nog pais en vree is, is het gemakkelijker om je uit te spreken dan wanneer de verhouding gespannen is.
Het belangrijk om al aan het begin van een (vrijwilligers)relatie goede afspraken te maken.
Hoe dan ook is het belangrijk aan het begin van een (vrijwilligers)relatie goede afspraken te maken. Te zorgen dat iedereen zich uit kan spreken, samen de afspraken te bepalen en vast te leggen. En haal de afspraken periodiek weer uit de la en bespreek of ze nog voldoen.
Word je al moe als je dit leest, maar wil je het wel goed regelen binnen je organisatie?
PGOsupport helpt je met feitenkennis en formats. En we kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde partners die het werk van patiëntenorganisaties kennen, en hun diensten tegen een aantrekkelijk tarief aanbieden. Dus bel of e-mail gerust. Voorkom die vechtscheiding.