Ga direct naar de content

Winnaars Impactprijzen-2018 bekend

9 april 2018

FCIC, Oogvereniging en Patiëntenfederatie Flevoland winnen de PGOsupport Impactprijs-2018 van € 4.000. De Publieksprijs van € 3.000 gaat ook naar FCIC.

Deel deze pagina:

Maar liefst 40 inzendingen dongen mee naar de Impactprijs, waarvoor 20 genomineerden in aanmerking komen. Vandaag zijn de winnaars van de eerste Impactprijs bekendgemaakt tijdens het Congres 'Impact! Met patiëntenperspectief' in het Spoorwegmuseum Utrecht.

En de winnaars zijn…

De vakjury, Cees Smit (vertegenwoordiger van het patiëntenperspectief), Diana Delnoij (Zorginstituut Nederland) en Pim Ketelaar (Vital Innovators), beoordeelden de genomineerden op breed maatschappelijk effect met blijvend resultaat, ofwel impact. Bijvoorbeeld op de kwaliteit van leven of kwaliteit van zorg en ondersteuning voor patiënten en cliënten.

De jury is onder de indruk van alle genomineerde projecten. Stuk voor stuk zijn het goede voorbeelden voor andere patiënten- en cliëntenorganisaties, die navolging verdienen. De 3 genomineerden die volgens de vakjury de meeste impact realiseren zijn:

  • FCIC: samen de impact van een intensive-care-opname beperken
  • Flevolandse Patiëntenfederatie: de innovatieve regionale samenwerking
  • Oogvereniging: alle stations toegankelijk voor blinde en slechtziende reizigers

Publieksprijs ook naar FCIC

Bezoekers aan het congres kozen met tulpen hun favoriete genomineerde. FCIC valt met het project impact van intensive-care-opnamen beperken dubbel in de prijzen. Hun vaas telde na afloop de meeste tulpen. Daarom ontvangt FCIC ook de publieksprijs ter waarde van € 3.000.

De bedragen zijn bedoeld voor uitbreiding van of vervolg op de winnende projecten.

op de foto: achter: Joeri Sprokholt, penningmeester, Lilian Vloet, voorzitter en lector Acute Zorg Hogeschool Arnhem Nijmegen. Voor links: Marjolein Siebel, IC-ervaringsdeskundige, rechts: Marianne Brackel, bestuurslid FCIC en voorzitter IC Connect
achter: Joeri Sprokholt, penningmeester, Lilian Vloet, voorzitter en lector Acute Zorg Hogeschool Arnhem Nijmegen. Voor links: Marjolein Siebel, IC-ervaringsdeskundige, rechts: Marianne Brackel, bestuurslid FCIC en voorzitter IC Connect

FCIC zet gevolgen IC-opname op de kaart

De FCIC, Family and Patient Centered Intensive Care, heeft de soms heftige gevolgen van een IC-opname op de kaart gezet. Patiënten hebben bijvoorbeeld ernstige kortademigheid, moeheid, (zenuw-)pijn, spierzwakte, psychische klachten en angstaanvallen.

De jury honoreert de inzet van FCIC om dit syndroom bekend te maken door publicaties, lesmateriaal, medewerking aan een documentaire, scholing en lezingen. Bovendien is dit syndroom nu bij IC-professionals, fysiotherapeuten en revalidatieartsen een erkend ziektebeeld waar veel wetenschappelijk onderzoek, zorg en aandacht naar uitgaat. De inzet van de FCIC heeft daarmee een brede maatschappelijke impact!

Lees het artikel over impactprijswinnaar FCIC.

Flevolandse Patiëntenfederatie werkt succesvol regionaal samen

Eén van de sterkste troeven bij lokale belangenbehartiging is samenwerking met andere organisaties. Er zijn vaak meer gedeelde belangen dan je denkt.

Met dat idee is medio 2017 de Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF) opgericht door de Centrale Cliëntenraad Zorggroep Almere, de stichting Alzheimer Nederland-regio Flevoland, de vereniging Hersenletsel.nl-regio Flevoland en CLIP-GGz Flevoland.

De partijen gingen gezamenlijk de dialoog aan met regionale aanbieders van zorg en welzijn én met financiers, zorgverzekeraars en gemeenten in Flevoland. Deze samenwerking dwars door de domeinen heen krijgt veel lof van de jury. Het is innovatief, mooi georganiseerd en een uitstekend voorbeeld van regionale impact.

Lees meer over impactprijswinnaar FPF.

Oogvereniging realiseert toegankelijke stations

De Oogvereniging heeft zich door lobby en advisering ingezet om alle stations op dezelfde manier toegankelijk in te richten voor blinden en slechtzienden. De stations waren zo divers dat blinde en slechtziende reizigers moeilijk zelfstandig hun weg konden vinden.  

De Oogvereniging heeft zich met blijvend resultaat ingezet voor een eenduidige routegeleiding op alle stations in Nederland door intensieve samenwerking met verantwoordelijke organisaties als ProRail en PBTconsult. De jury vindt dit een uiterst waardevol project met een enorme impact.

Bekijk het artikel over impactprijswinnaar Oogvereniging.

Magazine PGOsupport

Dit interview is verschenen in Supporter #2, april 2018. Supporter is het magazine van PGOsupport. Wil je het ontvangen? Mail voor een abonnement je adresgegevens naar facilitair@pgosupport.nl. Dan sturen wij je het tijdschrift kosteloos toe. Lees meer over Supporter.