Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
In het kader van het buddyproject Oogmelanoom

*Omgaan met lotgenoten

Deze maatwerkcursus is speciaal bedoeld voor vrijwillige medewerkers die betrokken zijn bij het buddyproject van Stichting Oogmelanoom.

De cursus bestaat uit 2 delen:

  • van 9.30 tot 15.30 uur leer je hoe je als buddy om kunt gaan met lotgenoten en hun emoties en onzekerheden, zonder dat je hier zelf emotioneel (te) betrokken bij raakt.
  • van 15.30 tot 16.30 uur geven medewerkers van het LUMC Leiden en het Erasmus MC Rotterdam een toelichting op de zorgpaden voor oogmelanoompatiënten.

Inhoud cursus

Het eerste deel van de cursus geeft inzicht in typen gesprekken en de manier waarop je met verschillende gesprekspartners kan omgaan. Het bewaken van eigen grenzen komt aan bod, evenals de grenzen van ervaringsdeskundigheid: wat vertel je wel over jezelf en wat niet? Daarnaast komen de verschillende gespreksfasen aan bod en met name het afronden van het gesprek. Tenslotte gaan we kort in op het verschil tussen lotgenotencontact per e-mail en telefonisch of face-to-face.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de cursus vragen we je om ter voorbereiding 2 filmpjes te bekijken: een over ervaringsdeskundigheid en een over gesprekstechnieken. De links naar deze filmpjes ontvang je ongeveer een week voor de cursusdag.

Je inschrijving geldt voor beide cursusonderdelen.

Vragen

Vragen over de cursus kun je stellen aan Dick Plomp van Stichting Oogmelanoom, dick.plomp@stichtingmelanoom.nl.

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.