Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Onderzoek en de nieuwe privacywet

Maakt je organisatie gebruik van een panel ervaringsdeskundigen, doe je een achterbanraadpleging of ander onderzoek? Ook dan geldt de nieuwe privacyregeling AVG. We lichten een tipje van de sluier op. De ins & outs verneem je op de bijeenkomst ‘AVG bij onderzoek’.

Zonder informatie over de achterban functioneert een patiënten- en cliëntenorganisatie eenvoudig niet. Hoe kun je anders hun belangen behartigen en ervaringsdeskundigheid inbrengen bij verbetertrajecten? Let op dat je je bij het registreren van persoonsgegevens houdt aan de nieuwe privacyregels.

AVG geldt ook voor onderzoek

PGOsupport publiceerde eerder “in 10 stappen voorbereid op de privacywet (AVG)”.

Registreer alleen persoonsgegevens met een doel

De AVG handelt over bescherming van persoonsgegevens. Persoonsgegevens zijn: naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres of IP-adres. Leg je deze vast, dan moet je dus rekening houden met de vereisten van de AVG. Je mag persoonsgegevens alleen verwerken als je ze echt nodig hebt voor een doel. Dat doel moet je duidelijk communiceren.

Wees extra alert bij de uitvraag van gezondheidsgegevens

Bij panels zal het veelal gaan over de ervaring met de aandoening. Wanneer je gegevens over iemands gezondheid vraagt, zijn dit bijzondere persoonsgegevens. Dan gelden er aanvullende eisen, bijvoorbeeld aan de beveiliging, de manier waarop je toestemming vraagt en met de gegevens omgaat.

Verwerkersovereenkomst

Maak je gebruik van een online enquêtetool of schakel je een bureau in dat gegevens voor je verwerkt? Dan is het belangrijk om een verwerkersovereenkomst met deze partijen te sluiten. Een voorbeeld verwerkersovereenkomst vind je in het 10-stappenplan.

Waar loop jij tegenaan? Meld het ons

Waar loop jij tegenaan bij achterbanraadpleging of ander onderzoek? Twijfel je over correcte toepassing van de nieuwe privacyregels? Neem contact op met Martine Versluijs, zij kan je verder helpen.

Vragen over de nieuwe privacyregeling AVG?

Stel je vraag aan Martine Versluijs.

App of bel mij op 06 4066 2109