Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

“Online kennismodule efficiënte opstap naar klassikaal”

Anita Janssen geeft de cursus Doelgericht filmpjes maken. Een vaardigheidstraining waarvoor zij een voorbereidende online kennismodule maakte. Maar die ze wegens corona ook volledig online gaf. Kun je vaardigheden online aanleren?

Uit de trainersbijeenkomst
donderdag 4 februari

Mooie basis

Een kennismodule is een interactief deel theorie dat je op ieder moment zelfstandig kunt volgen. Een mooie basis voor een bijeenkomst die erop volgt. Zo’n module bestaat uit stappen met uitleg in tekst en beeld, video’s gevolgd door verwerking in de vorm van bijvoorbeeld een quiz of opdrachten. Je kunt de module in onderdelen volgen, stoppen en automatisch verdergaan waar je gebleven was. De kennismodules zijn beschikbaar via het online leerplatform van PGOsupport.

Doelgericht filmpjes maken

Anita: “Ik vind het heel leuk om de cursus online te geven. Het is heel anders dan fysiek en voor mij intensiever. Mijn cursus begint met de uitnodiging om de online kennismodule te volgen. Die hoort bij de cursusvoorbereiding. Een laagdrempelige module die ingaat op onder meer soorten video’s, voorbereiding voor het maken van een video, apparatuur en filmtips. Daarna maken de cursisten een opdracht voor de eerste bijeenkomst. Na de bijeenkomst volgt weer een opdracht. Vervolgens schrijven ze een script en maken ze een video.”

Vaardigheden online leren

“Het online bijbrengen van vaardigheden is best lastig. Het valt me op dat het kwartje van de theorie in de module ook pas valt tijdens de eerste bijeenkomst. Cursisten nemen de kennis wel op, maar begeleiding bij het toepassen blijkt nodig.”

Online module breed toepasbaar

“Het maken van de module was een uitdaging, omdat ik graag volledig wil zijn. Maar dat is niet verstandig, want zo’n module moet laagdrempelig en breed toepasbaar zijn. Ik moest me beperken. Ook een worsteling was het theoretisch maken van de praktische vaardigheid. Daarom behandelen we in de module alleen de basis: wat zijn de mogelijkheden van video en voor welke doelen kun je het inzetten? De praktische vaardigheden komen dan in de bijeenkomsten aan bod.”

Arbeidsintensief maar effectief

Anita vond het produceren van de kennismodule best een klusje. “Je wilt goed bepalen wat je gaat behandelen, de casussen uitzoeken en uitwerken, quotes erbij halen, video’s maken met tips… alles bij elkaar kostte het wel wat tijd.”

Het resultaat is ernaar, want we hebben bij PGOsupport een uitgekiend proces om samen met trainers online kennismodules te bouwen. En dat loont, want cursisten zijn er positief over. Het maakt je cursus effectiever, doordat cursisten de basisinformatie al hebben als ze aan de bijeenkomst beginnen.

Anita: “De opbrengst aan het einde van dag 1 is nu veel hoger, ik schat dat de kennismodule een dagdeel tijdwinst oplevert in je cursus.”

Online opzet effectiever

De hamvraag is natuurlijk of cursisten met de online cursus meer leren. Anita: “Zeker meer. Zo begeleid ik cursisten nu langer. De fysieke cursus bestond uit 1 dag, waarop ze alles moesten uitvoeren. Dat is erg intensief. En nu bied je het in delen aan. Eerst de kennismodule, dan een opdracht. Vervolgens kom je bij elkaar. Dan is er tijd voor het script. De opbrengst aan het einde van de online training is hoger omdat je de opname van kennis en vaardigheden meer verspreid.”

Kennismodule uitnodigend

De kennismodule nodigt bovendien uit om ermee aan de slag te gaan, ervaart Greetje Hingstman, docent lotgenotencontact. “Wij geven ook huiswerk vooraf en dat werd vaak niet gemaakt. Verpakt in de kennismodule en met opdrachten voorafgaand aan de ontmoeting maken ze dat nu wel.”
“Ja, mensen willen graag een vinkje naast hun naam zien in het leerplatform”, vult Joke Zephat aan.

Veel lof van collega’s

De collega-trainers zijn lovend over de kennismodule van Anita. Heb je ‘m nog niet bekeken? Hij is nog tot 1 maart toegankelijk in het online leerplatform. Neem vooral een kijkje en leer van je collega.

Lees meer

Lees ook de andere artikelen uit de trainersbijeenkomst: