Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling

Ontploffingsgevaar

“Het was maar een grapje hoor”, zegt de penningmeester. En denkt: ‘wat is hij toch overgevoelig’.

De temperatuur zakt. De voorzitter, bang voor ruzie, begint een wollig verhaal met als boodschap: mensen, laten we elkaar respectvol bejegenen. De secretaris ramt op de toetsen van de laptop en staart boos naar het scherm. Je kunt de gedachten boven de hoofden bijna lezen. De penningmeester schuift zijn stoel bruusk naar achteren. Zucht, weer gedoe.

Dit is een cartoon in zwarte pen en aquarelverf. Je ziet drie mensen aan een tafel: twee vrouwen en een man. Voor hen op tafel staan drie taartjes en drie kopjes koffie. Boven hen hangt een lamp en een donderwolk. Of is die wolk schaduw van boven de lamp? De bleke vrouw links zegt ‘Prima.’ Tegelijkertijd zien we haar slapend (of flauwgevallen?) van haar stoel onder tafel glijden. De vrouw in de rode jurk in het midden zegt: ‘Hm.’ Tegelijkertijd zien we haar hoofd naast haar op tafel liggen met ogen als kruisjes. De man rechts heeft een groen gebogen gezicht. Hij zegt: ‘Ja.’ Ondertussen zien we hem achter zich, met twee schreeuwende groene hoofden ‘WHAAA!!!’ en ‘AAH!’ roepen. Onder tafel ligt een bom. Het lont van de bom is om de benen van het drietal gedraaid. Het uiteinde van het lont brandt. Daar klinkt: Kssssttt…
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

Dit was niet de bedoeling toen je in het bestuur stapte. Niemand vertelde je dat er iets op ontploffen stond. En nu dit. En niet voor de eerste keer.

Dus: hoe hou je het leuk met elkaar? Wat heb je nodig om na een vergadering naar huis te gaan met net zoveel energie als op de heenweg?

Dit was niet de bedoeling toen je in het bestuur stapte. Niemand vertelde je dat er iets op ontploffen stond.

Filteren

Communiceren doen we constant, de hele dag door. Verbaal en vooral non-verbaal. We seinen boodschappen door en pikken signalen op dat het een lieve lust is. En vaak gaat het mis. Bezeren we elkaar.

Laatst hoorde ik iemand vertellen over filters. Die voor onze oren hangen. Ik zag meteen grote tennisrackets aan beide kanten van mijn hoofd zitten. Die alle geluiden zeven en dan pas doorsturen naar mijn hersenen. Waar de boodschap wordt omgevormd, door ingewikkelde psychologische processen, tot… ja tot wat? Wat gebeurt er in het hoofd?

We nemen aan dat….. We denken dat de
ander…..We bedoelen het toch niet zo…. Het is
ook altijd…..

Het helpt enorm om als team met elkaar stil te staan bij hoe je met elkaar omgaat.

Bom ontmantelen

Het helpt enorm om als team met elkaar stil te staan bij hoe je met elkaar omgaat. Wat je prettig vindt aan elkaars gedrag en wat je graag anders zou willen zien. En dan gericht op gedrag en communicatie, niet op de persoon.

Zo gemakkelijk als dat klinkt is het helaas niet. Want voordat je het weet wordt er iemand gekwetst en verandert de sfeer. En wat dan? Ontploffingsgevaar is altijd aanwezig.