Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Organisaties laat je meerwaarde zien

Op 5 april ontvang je weer de vragenlijst voor de PG-monitor. Het invullen kost tijd. Maar dat is de moeite waard.

Dat vindt ook Bert Stavenuiter van Ypsilon: "We werken met zijn allen snoeihard. Via de monitor laten we aan de buitenwereld zien wat we doen en wat dat oplevert."

Voor die buitenwereld, waaronder ook het ministerie van VWS, is niet altijd zichtbaar wat patiënten- en cliëntenorganisaties of een familieorganisatie als Ypsilon allemaal doen.

Bestaanszekerheid

Daarom moeten we met zijn allen telkens weer onze meerwaarde aantonen, vindt Stavenuiter. Daarvoor is de pg-monitor een mooi instrument.

"Als er bijvoorbeeld bij het ministerie geen zicht is op wat we doen en betekenen, wordt je bestaan onzeker. Dat is in ons geval triest voor al die gezinnen die we begeleiden. Als pg-organisaties zijn we toegankelijk, goedkoop en doorleefd en betekenen we met alle ervaringskennis heel veel voor onze achterban. Maar dat moeten we wel zichtbaar maken. Daarvoor wil ik wel anderhalf uur vragen invullen."

De vragenlijst bestaat uit 4 onderdelen, die je afzonderlijk kunt invullen. Als je onderdelen uitbesteedt aan collega's ben je natuurlijk minder tijd kwijt.

Leren van elkaar

Stavenuiter beseft dat dit zeker voor kleine organisaties een extra klus is in een toch al overvolle agenda. Maar volgens hem helpen de resultaten ook je eigen organisatie vooruit en verdient de tijdsinvestering zich altijd terug.

"De monitor is een ideale benchmark om je te vergelijken met organisaties die op je lijken. Sinds vorig jaar gaat dat heel gemakkelijk digitaal. Alleen al dat je die verschillen ziet, maakt je bewust van een aantal zaken. Hoe komt het dat sommige organisaties een ledengroei realiseren? Welke prijs vragen zij voor een studiedag? Of hoe ondersteunen ze vrijwilligers?"

Ypsilon gebruikt dergelijke informatie uit de monitor als sturingsinformatie voor het jaarlijkse beleidsplan. "Via PGOsupport kunnen we bovendien leren van de sterke kanten van andere organisaties en hoeven we het wiel niet steeds zelf uit te vinden."

Informatie over de monitor

Alle informatie over de monitor en de uitkomsten van de monitor-2016 vind je op pgosupport.nl/monitor.

Vragen over de PG-monitor?

Wil je meer weten over de PG-monitor? Met al je vragen kun je bij Caroline Donner terecht.

Bel of app mij op 06 4078 3130