Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Organisaties starten meting impact

12 organisaties experimenteren met impactmeting onder leiding van PGOsupport en Vital Innovators.

Eind maart vorig jaar kondigde VWS-minister Bruno Bruins het al aan: impact en bereik worden belangrijke criteria voor subsidieverstrekking aan patiënten- en cliëntenorganisaties.

Maar niet alleen voor de subsidie is impact straks belangrijk. Organisaties hebben er ook nu al belang bij om te weten wat hun activiteiten opleveren. Je weet dan of je de goede dingen doet.

Laten zien wat je waard bent

“Als sommige activiteiten veel impact hebben, kun je besluiten daar meer op in te zetten. Of andersom, natuurlijk. Bovendien word je interessanter voor andere financiers en donateurs als je kunt aantonen wat je organisatie maatschappelijk en economisch waard is.

De bereidheid om te investeren of donateur te worden, neemt daarmee toe”, vertelt Nienke Oosting, projectadviseur impact en bereik bij PGOsupport.

SROI-methode voor organisaties

12 organisaties doen mee aan het experiment van PGOsupport om een methode te ontwikkelen, waarmee patiënten- en cliëntenorganisaties uiteindelijk zelfstandig hun impact kunnen meten.

“Het gaat om de potentiële maatschappelijke waarde die de organisaties de komende 5 jaar realiseren. De methode is een afgeleide van de SROI-impactmeting die PGOsupport al 2 keer succesvol op zichzelf toepaste. Ook veel zorgverzekeraars, zorgorganisaties en gemeentes gebruiken deze methode inmiddels", vervolgt Nienke.   

“SROI staat voor Social Return On Investment. Een methode om maatschappelijke resultaten in geld uit te drukken. Daarmee meet je of je activiteiten en de investering resultaat opleveren bij of voor de mensen die je vertegenwoordigt, uitgedrukt in euro’s.”

Goede mix van organisaties

Om te ontdekken of de SROI-methode ook voor patiënten- en cliëntenorganisaties werkt, gaan de geselecteerde organisaties ermee experimenteren.

“We doen dat met een representatieve mix van organisaties, gekozen naar omvang, budget en soort. Zo hebben we ook een oudervereniging en een regionale patiëntenfederatie gevraagd.

Zodat we goed kunnen bepalen of alle soorten organisaties ermee uit de voeten kunnen.”

Eerste impactworkshops gestart

Elk van de 12 organisaties ontvangt eerst een uitgebreide vragenlijst. Met de uitkomsten gaan 2 vertegenwoordigers van de organisatie in een workshop aan de slag om hun impact te bepalen.

Dat leidt uiteindelijk tot een A4 met kerngegevens, waaruit de impact in 1 oogopslag blijkt. Met onder meer de kosten/baten en een conclusie.

De komende weken zijn de 12 organisaties aan de slag met de SROI-methode. Daarna volgen de evaluaties. Na de zomer komen de definitieve resultaten beschikbaar.

Dan zal blijken of de SROI-methode inderdaad ook geschikt is voor patiënten- en cliëntenorganisaties.

We vinden het belangrijk om nu al het gesprek over impact op gang te brengen. Ook al weten we nog niet in hoeverre subsidieverstrekkers organisaties daadwerkelijk op impact zullen afrekenen.  

Meer weten over impactmeting?

Wil je meer weten over impactmeting? Nienke vertelt je er graag alles over. Neem contact op.

Bel of app mij op 06 40 63 65 89