Ga direct naar de content

Casper Schoemaker

Casper Schoemaker is adviseur patiëntenparticipatie en trainer voor cursussen patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten. Hij heeft veel ervaring als onderzoeker, maar ook als patiëntenvertegenwoordiger.

Deel deze pagina:

foto casper schoemaker

Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie
E-mail: c.schoemaker@pgosupport.nl
Telefoon: 06 28 25 99 00
Werkdagen: maandag en dinsdag
LinkedIn-profiel 

Impact

Ik help onderzoekers en patiënten om gelijkwaardig samen te werken in wetenschappelijk onderzoek. Met Eva Vroonland leid ik meerdere duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten die samen onderzoek doen. Lees meer hierover bij:

Ik heb veel ervaring als onderzoeker en als patiëntenvertegenwoordiger bij het Longfonds en de Jeugdreumavereniging. Uiteindelijk wil ik dat de inbreng van patiënten leidt tot onderzoek met meer impact op het leven van gewone mensen.

Uiteindelijk wil ik dat de inbreng van patiënten leidt tot onderzoek met meer impact op het leven van gewone mensen.

Meedenken

Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen. Gelukkig zijn er veel jonge onderzoekers die dat wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe. Het is heel dankbaar werk om hen op weg te helpen, zodat ze samen met hun patiëntpartners een werkrelatie kunnen ontwikkelen die bij hen beiden past. Samen met patiënten onderzoek doen is namelijk veel leuker en leerzamer en leidt uiteindelijk tot resultaten waar iedereen wat aan heeft.

Dubbelrol

Omdat ik zowel onderzoeker ben als patiënt en naaste, kan ik me goed inleven in beide rollen. Vanuit die dubbelrol bedenk ik nieuwe spannende projecten en onderwijsvormen die nog niet bestaan. Ik ben goed thuis in de wetenschappelijke literatuur over evidence based medicine (EBM). Ik word geïnspireerd door de Britse invulling daarvan. Daar zijn ze al een stuk verder met patiëntenparticipatie.

Bij Advies participatie bij onderzoek lees je wat PGOsupport kan betekenen voor onderzoekers en patiënten.

Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen.

Ik heb jarenlang gewerkt bij het RIVM als senior onderzoeker en projectleider. De laatste jaren werk ik in het UMC Utrecht als adviseur patiëntenparticipatie in onderzoek: dat blijf ik ook doen. Voor het Longfonds beoordeel ik onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntenperspectief. Voor de Jeugdreumavereniging zat ik in de richtlijncommissie en schreef ik samen met een kinderreumatoloog een hoofdstuk. Met een andere kinderreumatoloog leidde ik samen de onderzoeksagenda voor jeugdreuma.

Juiste match

Samen met Maarten de Wit, trainer patiëntenparticipatie bij PGOsupport, en Dawn Richards schreef ik een wetenschappelijk artikel over het belang van een goede match tussen de ervaringsdeskundigheid van patiëntenvertegenwoordigers en de behoeften van onderzoekers. Dat onderscheid wordt nu vaak niet gemaakt. Het artikel is in 2023 gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases (ARD), wetenschappelijke tijdschrift voor reumatologen. 

Wil je meer weten over patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek?

Neem contact op met Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie:

E-mail: c.schoemaker@pgosupport.nl
Telefoon: 06 28 25 99 00

Lees meer over patiëntenparticipatie in onderzoek: