Ga direct naar de content

Eva Vroonland

Als adviseur patiëntenparticipatie draag ik bij PGOsupport bij aan het versterken en faciliteren van patiëntenorganisaties, om de wensen en belangen van hun achterban tot uiting te brengen in zorg en onderzoek. Daarbij richt ik me met name op het thema achterbanraadpleging en op participatie in de context van wetenschappelijk onderzoek.

Deel deze pagina:

foto Eva VroonlandEva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie
E-mail: e.vroonland@pgosupport.nl
Telefoon: 06 36 02 62 06

Achterbanraadpleging

Achterbanraadpleging is om verschillende redenen een belangrijk onderwerp voor patiëntenorganisaties. Het geeft waardevolle én essentiële informatie voor het bepalen van de eigen dienstverlening als organisatie, maar ook voor belangenbehartiging en om als vertegenwoordiger te kunnen optreden. Het is altijd een interessante puzzel om samen met organisaties te kijken naar: wat is je doel, welke informatie heb je nodig, en hoe kan je die informatie het beste ophalen? Lees meer bij advies over achterban raadplegen.

Participatie bij wetenschappelijk onderzoek

Rondom participatie bij wetenschappelijk onderzoek richt ik me, samen met collega’s, op de verschillende fases in de onderzoekscyclus waarop samenwerking nuttig en belangrijk is. Van het ontwikkelen van een onderzoeksagenda, tot het leren beoordelen van een onderzoeksaanvraag en daadwerkelijk samenwerken gedurende een onderzoek. Kijk bij advies over participatie bij onderzoek.

Het gaat allemaal om goede SAMENwerking.

SAMENwerking

PGOsupport richt zich in toenemende mate ook op de ‘gesprekspartners’ van de patiënt. Denk aan onderzoekers, beleidsmakers, industrie en zorgverleners. Ik sta helemaal achter die ontwikkeling, het gaat immers om goede SAMENwerking. Het is leerzaam en inspirerend om te zien op welke verschillende manieren onderzoekers en patiënten / cliënten met elkaar aan de slag gaan, en een rode draad te ontdekken in wat wel en niet bijdraagt aan betekenisvolle samenwerking. Een voorbeeld hiervan zijn de duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten, die ik samen met Casper Schoemaker leid. Lees meer hierover bij: 

Daarnaast geef ik bij PGOsupport ook de cursussen Enquêtes maken die werken, een cursus in het kader van achterbanraadpleging en de cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie, voor patiëntenvertegenwoordigers die onderzoek beoordelen of adviseren of onderzoeksvoorstellen. 

Vragen over achterbanraadpleging of participatie bij wetenschappelijk onderzoek?

Neem contact op met Eva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie:

E-mail: e.vroonland@pgosupport.nl
Telefoon: 06 36 02 62 06

Lees meer over patiëntenparticipatie in onderzoek: