Ga direct naar de content

Marieke van Noort

Marieke van Noort is adviseur lokale participatie bij PGOsupport. Ze zet zich in om de participatie van patiënten binnen gemeenten en zorgorganisaties te versterken.  

Deel deze pagina:

portretfoto Marieke van NoortMarieke van Noort, adviseur lokale participatie
E-mail: m.vannoort@pgosupport.nl
Telefoon: 06 4062 5254
LinkedIn-profiel

Schot in de roos

Sinds ik solliciteerde op de functie van adviseur lokale participatie bij PGOsupport heb ik het gevoel dat deze baan speciaal voor mij gemaakt is. Ik heb in mijn loopbaan tot nu toe in een soort cirkeltje rond deze baan gelopen: de gehandicaptensector, een patiëntenorganisatie, zelfstandig adviseur inclusie en zeggenschap, ambtenaar in het sociaal domein en gemeenteraadslid. In dit cirkeltje heb ik de passie ontwikkeld om de stem van gebruikers van zorg en ondersteuning zo luid mogelijk te laten doorklinken in het lokale beleid.  

Jouw geluid is hard nodig

Gemeentes zijn hartstikke druk om op allerlei onderwerpen hun inwoners mee te laten praten en beslissen. Dat gaat vaak met vallen en opstaan, en als er één onderwerp is waar het vaker vallen is dan opstaan, dan is het wel het sociaal domein. En dat is misschien ook niet zo gek. Juist de gebruikers van het sociaal domein hebben vaak wel wat anders aan hun hoofd dan meedenken over het beleid van hun gemeente of zorgorganisatie.

Het verbinden van landelijke patiëntenorganisaties met lokale vormen van participatie kan echt het verschil maken.  

En dan vanuit jouw perspectief: het beleid van de gemeente gaat meestal over alle inwoners, of over alle ‘kwetsbare’ inwoners. En zeker niet specifiek over de aandoening waar jouw organisatie voor staat. En toch heeft het beleid van de gemeente wel grote invloed op het leven van de mensen uit je achterban. Dus jouw inbreng is hard nodig.

Participatie samen brengen

Gelukkig beginnen we niet op nul. Eigenlijk hebben alle gemeentes al geregeld dat er inspraak is vanuit het perspectief van gebruikers van het sociaal domein, namelijk via adviesraden sociaal domein. En in een aantal gemeentes, zeker de grotere, zijn lokale belangenbehartigers of burgerinitiatieven actief om het leven van gebruikers van zorg en ondersteuning onder de aandacht te krijgen. En gelukkig hebben alle zorgorganisaties een cliëntenraad.  

De kunst bij deze vormen van participatie is onder andere om de grote variatie van de achterban voor ogen te houden. Het beleid kan echt anders uitpakken voor iemand met een bepaalde chronische ziekte als voor iemand met een psychische beperking. Het verbinden van de landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties en de lokale vormen van participatie kan daarom echt het verschil maken bij lokale participatie.

Wat gaan we doen?

Samen met de koepels Ieder(in), MIND en de Patiëntenfederatie gaan we zowel de regionale participatie (zorgverzekeraars, ziekenhuizen) als de lokale participatie (gemeenten, zorgorganisaties) versterken. Bij PGOsupport kunnen natuurlijk alle patiëntenorganisaties terecht voor trainingen en advies. Daarnaast zetten we ons netwerk en onze kennis graag in om ook de lokale en regionale spelers te ondersteunen. Lees meer over lokale en regionale participatie

Worstel je met lokale of regionale belangenbehartiging?

Neem contact op met Marieke van Noort, adviseur lokale participatie:

E-mail: m.vannoort@pgosupport.nl
Telefoon: 06 4062 5254

Lees meer over lokale participatie: