Ga direct naar de content

Hoe je je vrijwilligersdag een boost geeft

Een vrijwilligersdag die energie geeft. Waar vrijwilligers elkaar leren kennen en ervaring uitwisselen. Gekoppeld aan een inhoudelijk onderwerp. PGOsupport helpt organisaties aan interactieve werkvormen.

Deel deze pagina:

De adviseurs van PGOsupport hielpen Care4Neo bij de invulling van de vrijwilligersdag. Ook andere (patiënten)organisaties kunnen bij PGOsupport aankloppen voor advies over een passend programma voor hun vrijwilligersdag. Lees hieronder hoe de geslaagde dag van Care4Neo eruit zag.

Behoefte aan meer contact

Care4Neo is de vereniging van ouders van couveusekinderen. De patiëntenorganisatie heeft maar liefst 120 vrijwilligers. Veel van de vrijwilligers begeleiden als ervaringsdeskundige ouders van couveusekinderen in een ziekenhuis ergens in het land. Zij werken solistisch. Daardoor hebben ze behoefte aan meer onderling contact om ervaringen uit te wisselen. Dat bleek duidelijk uit de vrijwilligersenquête. Care4Neo wilde een vrijwilligersdag waarbij de vrijwilligers elkaar leren kennen en van elkaar leren.

PGOsupport stelde een aantal leuke werkvormen voor en adviseerde om ook op zoek te gaan naar de talenten van de vrijwilligers.

Energieke werkvormen

Interactieve start

Een interactieve start geeft energie. Bijvoorbeeld door de vrijwilligers in een kring te laten staan. De vrijwilligersfuncties worden een voor een opgenoemd. Wie zijn functie hoort, zet een stap naar voren. Zo is meteen duidelijk wie wat doet.

Over de streep

Een andere mooie interactieve werkvorm is 'Over de streep'. Het idee is simpel. De ene kant van de streep is eens met de stelling, de andere kant oneens. Gebruik stellingen die gaan over dilemma's die spelen binnen de organisatie of de vrijwilligersgroep. Zo nemen de vrijwilligers letterlijk een positie in. Vraag vervolgens de deelnemers waarom ze op die plek staan. Zo leer je van, met en over elkaar.

Het mooie van deze werkvorm is dat er niet direct discussie ontstaat over een mening, maar dat je rustig kunt vertellen waarom je daar staat. Ook wordt zichtbaar waar iedereen staat. Dat weet je niet altijd van elkaar. Vooral niet, omdat in bijvoorbeeld een kringgesprek lang niet iedereen aan het woord komt.

Met ‘Over de streep’ achterhaal je wat vrijwilligers ergens van vinden. Je kunt daarbij ook dilemma’s voorleggen of veranderingen polsen, informatie ophalen.

Talentenjacht

Om elkaar beter te leren kennen ontwikkelde PGOsupport een talentenspel. Elke vrijwilliger krijgt een blaadje met 3 vragen over zijn of haar talenten. Wat is jouw talent? Wat is je functie en kun je je talent daarin kwijt? Hoe kun je je talent nog beter inzetten in je functie?

Als opwarmer kun je een lijst met talenten opnoemen. Ben je creatief, ben je nauwkeurig, kun je organiseren… noem maar op. Vrijwilligers die hun talent horen, zetten een stap naar voren of steken een hand op. Daarna kunnen mensen in groepjes hun talenten bespreken. Om zo de eigen en elkaars talenten te leren kennen.

Met het talentenspel maak je vrijwilligers bewust van wat ze in huis hebben om hun werk te doen. Je stimuleert ze om het beste uit zichzelf te halen. 

Werkvormen op maat

Er zijn natuurlijk nog veel meer werkvormen mogelijk. De adviseurs van PGOsupport denken graag met je mee om een passend programma op te stellen voor een geslaagde vrijwilligersdag.

Cursus

In onze cursus Haal meer uit je vrijwilligersdag leer je in een dagdeel hoe je zelf een inspirerende en impactvolle dag organiseert voor je vrijwilligers. 

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Meer weten?

Neem contact op met
Betsie van Dort

Betsie van Dort

adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging

Meer over vrijwilligers