Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Participatie bij wetenschappelijk onderzoek

Patiënten­participatie - voor onderzoekers

Duur 1 dag
Doelgroep Academische onderzoekers
Kosten € 330,-
Locatie PGOsupport, Utrecht
Leerpad Inbreng cliëntenperspectief

Nog maar 1 plaats beschikbaar

Inschrijven mogelijk tot 18 januari 2019

Inschrijven

Het loont om een patiënt als actieve gesprekspartner bij je onderzoek te betrekken. Maar hoe geef je patiëntenparticipatie vorm?

 Deze cursus richt zich op theoretische en praktische aspecten van het werken met patiëntvertegenwoordigers in onderzoek.

Onderwerpen

  • Wat is de meerwaarde van een samenwerking en hoe past dit in je onderzoeksplan?
  • Op welk moment ga je samenwerken?
  • Hoe ga je als onderzoeker een samenwerking aan met patiënten?
  • Hoe stem je wederzijdse wensen en behoeften af?
  • Hoe maak je ruimte in je onderzoek voor patiëntervaringen?
  • Hoe ga je om met andere (sceptische) onderzoekscollega’s?

Theorie

In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op voorbereidende stappen bij de samenwerking tussen onderzoeker en patiëntvertegenwoordiger. De theorie is interactief en wordt onderbroken door brainstormsessies en korte opdrachten. Tijdens dit deel worden ook vragen beantwoord die voorafgaand aan de training zijn geïnventariseerd onder de deelnemers. Elke training is daarmee op maat.

Praktijk

Vervolgens ga je aan de slag met een casus uit je eigen onderzoek of dat van medecursisten. Het doel hiervan is om van elkaars ervaringen te leren en nieuwe ideeën te delen. Zo leg je al brainstormend de eerste hand aan het plan van aanpak voor je onderzoek. De cursus wordt afgesloten met een rollenspel waarbij je in verschillende scenario’s ervaart wat er gebeurt wanneer je een patiënt actief bij jouw onderzoek betrekt.

Deelnemers

De training is bestemd voor academische onderzoekers met en zonder praktijkervaring met patiëntenparticipatie. De reflectie van de mededeelnemers geeft je inzicht in eventuele hindernissen en hoe je die kunt oplossen.

Aan het einde van de dag weet je welke vervolgstappen je kunt nemen om patiëntenparticipatie in te zetten in jouw onderzoek. We houden de groepsgrootte beperkt, zodat er genoeg ruimte is voor eigen inbreng.

Na inschrijving neemt de trainer contact met je op voor een intake.

Het deed mij inzien dat het ‘waarom’ van patiëntenparticipatie belangrijk is om te weten voordat je het toepast.

De onderlinge discussies waren waardevol, omdat verschillende deelnemers al ervaring hadden met patiëntenparticipatie.

Eerdere deelnemers over deze cursus

Trainer

Kim Wever – trainer

Kim Wever

Kim Wever heeft zich de afgelopen 10 jaar ingezet als patiëntvertegenwoordiger, projectmanager en facilitator in verschillende projecten om zowel patiënten(organisaties), onderzoekers als andere stakeholders te ondersteunen in het bespreekbaar maken en opzetten van patiëntenparticipatie in onderzoek. Zij faciliteerde dialogen (o.a. in het PatientPartner project) en richtte zich op het trainen van patiëntvertegenwoordigers in het project EUPATI en het faciliteren van patiëntenparticipatie in verschillende onderzoeksprojecten (ASTERIX, GRIP, ECRIN).

Inschrijving masterclass

* Deze velden zijn verplicht

Je naam:
Aanhef
Voorzieningen
Nieuwsbrief
Voorwaarden *