Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

PGOsupport ondersteunt project VN-ambassadeurs

Regionale VN-ambassadeurs gaan aan de slag om de rechten van mensen met een beperking te bevorderen. PGOsupport ondersteunt het project ‘VN-ambassadeurs aan de slag’ met onder meer trainingen en bij regiovorming.

Doel is een samenleving waarin iedereen meedoet.

VN-verdrag wordt uitgevoerd

In 2006 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking gemaakt. Dat bevat 50 artikelen over bijvoorbeeld werk, onderwijs, zelfstandig wonen, gelijkheid, ondersteuning en toegankelijkheid. In 2016 heeft Nederland dit verdrag aanvaard. Alle rechten van mensen met een beperking die in het verdrag staan, gelden nu ook in ons land. Dat betekent dat iedereen ermee aan de slag moet.

VN-ambassadeurs en ervaringsverhalen

Regionale ambassadeurs gaan zorgen dat de VN-rechten zoveel mogelijk aandacht krijgen in lokaal en regionaal beleid. Bovendien gaan zij meer dan 2.000 ervaringsverhalen optekenen over de praktijk van het VN-verdrag. Die verhalen vormen input voor het verslag over de invoering van het verdrag.

De organisatie Coalitie voor Inclusie werft, activeert en ondersteunt de VN-ambassadeurs. Inmiddels zijn er al meer dan 170. Geïnteresseerden uit de achterban van je organisatie kunnen zich daar bovendien aanmelden als VN-ambassadeur.

PGOsupport ondersteunt met trainingen en bij werven van regionale partners

“Wij gaan dit project en de VN-ambassadeurs ondersteunen met onder andere trainingen op maat”, vertelt Monique Schers, adviseur regionale en lokale participatie bij PGOsupport. “Er is onderzocht wat hun ondersteuningsbehoefte is. Ze willen vooral leren hoe je invloed uitoefent en anderen bewust kunt maken om het VN-verdrag na te leven. Daar maken we een speciaal opleidingstraject voor. Daarnaast helpen we om in 5 regio’s organisaties te werven om partner te worden van het project en om de VN Ambassadeurs te ondersteunen. PGOsupport gaat helpen bij deze regiovorming.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verschillende rechten voor mensen met een beperking op Zorgwijzer.nl.