Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Preventie

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom sloot staatssecretaris Blokhuis met 70 partijen een Nationaal preventieakkoord.

Wat doet de patiëntenbeweging eigenlijk aan preventie?

Nederlands als we zijn, was er weer veel kritiek. Van …. ´Niet ambitieus genoeg!' tot ´Veel te betuttelend!´ Als je het mensen afzonderlijk vraagt, is natuurlijk iedereen het ermee eens dat voorkomen beter is dan genezen.

Dus vroeg ik me af: Wat doet de patiëntenbeweging eigenlijk aan preventie?

Je ziet een illustratie in inkt en aquarelverf. Je herkent de personages meteen: het zijn Popeye, Olijfje en Brutus. Links staat Popeye met een brede gevaarlijke grijns achter een tafel waaraan een bordje ‘praktijk’ hangt. Op tafel staat een doos tissues. In zijn ene hand knijpt hij een blik spinazie fijn. De inhoud schiet in een dikke straal de lucht in. Zijn andere hand steunt op de tafel. Van zijn vingers druipt wat spinazie over de tafel en op de grond. Rechts van hem staat Olijfje vrolijk met een opengeschroefd blik spinazie in haar hand. Zij zegt, tegen Brutus die rechts op een scootmobiel de tekening binnenrijdt: ‘Hij is tegenwoordig leefstijlcoach!’ Het dikke, slappe lijf van Brutus puilt aan alle kanten uit de scootmobiel. Hij kijkt Olijfje geschrokken aan. Zij heeft ook wat spinazie aan haar vingers plakken.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

2 patiëntenorganisaties

In het preventieakkoord ondertekende de Diabetesvereniging voor het onderdeel voeding en het Longfonds voor het onderdeel roken. Als dit de enige organisaties uit de patiëntenbeweging zijn die daadwerkelijk aan preventie werken, is dat nogal mager.

Bijdragen vanuit brede ervaringsdeskundigheid

Andere beroepsgroepen zijn namelijk druk bezig met het thema preventie. In opleidingen van professionals is volop aandacht voor gesprekstechnieken en gedragsveranderende interventies. Zorgverzekeraars betalen zorgaanbieders die meewerken aan het voorkomen van overgewicht.

Dus hoe zouden we vanuit de brede ervaringsdeskundigheid ook met patiëntenorganisaties bij kunnen dragen aan preventie?

Smoesjes

Leefstijladviezen van professionals werken voor mij maar beperkt. Als mijn huisarts zegt dat ik meer moet bewegen, denk ik; mooi advies maar jij hebt niet mijn baan, wanneer zou ik dat moeten doen dan, etcetera. Allemaal smoesjes natuurlijk.

Confronteren

Misschien zou het helpen als ik ervaringsverhalen zie, hoor of lees die me wèl weten te raken. Als er mensen zijn die vanuit die ervaring mij confronteren met wat ik aan het doen ben of me helpen wel een stap te zetten.

Niet dat dit dé oplossing is. Ik ben hierin geen deskundige. Dat is de patiëntenbeweging zelf veel meer.

Wat werkt, en wat niet?

Nog een stap verder is de vraag hoe de patiëntenbeweging haar eigen doelgroep kan bereiken en werkt aan preventie? Welke ervaringen zijn er al, wat werkt en wat niet? Zullen we die kennis eens bij elkaar brengen? 

Binnenkort organiseert PGOsupport een nextpracticebijeenkomst over preventie, waar we onze kennis en ervaringen uit kunnen wisselen. Wil je meedenken over de bijeenkomst? Ik hoor het graag via j.vaessens@pgosupport.nl.