Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Regiobeelden: inzetten van ervaringsdeskundigen

Vind ervaringsdeskundigen die meedenken over de zorg en ondersteuning in een regio.

Ben je namens jouw gemeente, GGD, zorgverzekeraar, zorgkantoor of zorgaanbieder betrokken bij een Regiobeeld? En wil je daar ervaringsdeskundigen bij betrekken?

Heel goed, want zij zijn onmisbaar. Patiënten en hun naasten weten zelf het beste met welke ondersteuning zij geholpen zijn en waar de zorg beter georganiseerd kan worden.

PGOsupport helpt je bij het werven, selecteren, scholen en vergoeden van ervaringsdeskundigen. Ook als er bij jouw Regiobeeld al ervaringsdeskundigen zijn betrokken. Wij scholen ze, zodat ze goed voorbereid aan tafel plaatsnemen, en we keren de vergoeding voor hun bijdrage uit.

Werving en selectie

We hebben een groot netwerk onder patiënten- en cliëntenorganisaties. Als er nog geen of geen passende ervaringsdeskundigen bij een Regiobeeld betrokken zijn, helpen we bij het organiseren van een goede match.

Scholing

We bieden een breed aanbod aan scholing om de ervaringsdeskundigen als volwaardig gesprekspartner te laten deelnemen aan de gesprekken. Zij worden bijvoorbeeld getraind om te schakelen van hun persoonlijke situatie naar meerwaarde voor de groep. Om data juist te kunnen interpreteren. En om als ‘critical friend’ een constructieve bijdrage te leveren aan de inzet van de Regiobeelden.

Er is een breed scala aan mogelijkheden om ervaringsdeskundigen te trainen, naar wens en op maat.

Onkostenvergoeding

Omdat het patiëntenperspectief niet mag ontbreken in de regionale samenwerking, stelt het ministerie van VWS een vergoeding beschikbaar. Ervaringsdeskundigen die zijn betrokken bij een Regiobeeld, ontvangen deze voor hun inbreng bij de overleggen.

Het gaat om een onkostenvergoeding van €100 per overleg. Dit is inclusief reiskosten en BTW. PGOsupport keert deze vergoeding uit. Ervaringsdeskundigen (of hun patiëntenorganisatie) vragen een declaratieformulier aan met een e-mail naar regiobeelden@PGOsupport.nl.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over de inzet van ervaringsdeskundigen, het scholingsaanbod of de uitkering van de vergoeding?

Neem contact op met Anne Braakman, adviseur regionale participatie: regiobeelden@pgosupport.nl of 030 2040 700.

Meer weten

 

Wil je meer weten over het inzetten van ervaringsdeskundigen?

Anne Braakman geeft meer informatie over het nut en de noodzaak.

Stuur een e-mail naar Anne