Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Regiobeelden: aanbod kennis en kunde voor ervaringsdeskundigen

We zorgen dat ervaringsdeskundigen goed voorbereid plaatsnemen aan de gesprekstafels.

We hebben een uitgebreid cursusaanbod voor ervaringsdeskundigen en hun naasten die deelnemen aan de Regiobeelden. Zo nemen zij goed voorbereid plaats aan de gesprekstafels. 

Verplicht voor deelnemende ervaringsdeskundigen

Als ervaringsdeskundige wil je waardevolle kennis en ervaring inbrengen bij het maken van de Regiobeelden. We vinden het vooral belangrijk dat je leert om als ‘critical friend’ een constructieve bijdrage te leveren.

Onze cursus De ervaringsdeskundige als ‘critical friend’: Hoe ondersteun ik het maken van keuzes voor de Juiste Zorg Op de Juiste Plaats? is daarom verplicht als je wilt deelnemen aan de Regiobeelden. De cursus geeft je de mogelijkheid om de meerwaarde van de Regiobeelden scherp te krijgen en op een constructieve manier aan de inzet van de Regiobeelden bij te dragen.

Aanvullende kennis en vaardigheden

Misschien heb je na het volgen van de cursus ‘Critical friend’ het gevoel dat je nog nuttige kennis en kunde mist. Of je hebt behoefte om deze op te frissen. In dat geval staat ook ons bredere cursusaanbod voor je open. Deze cursussen zijn voor deelnemers aan de Regiobeelden niet verplicht. Hiervoor geldt een statiegeldregeling.

Als je je aanmeldt voor een van deze cursussen, geef dan op het inschrijfformulier in het veld ‘Organisatie’ aan dat je deelneemt vanuit het project Regiobeelden.

Het stelsel van zorg en welzijn in de regio

Met deze cursus krijg je inzicht in de werking en de belangrijkste ontwikkelingen van het Nederlandse zorgstelsel. In ieder geval komen de Zorgverzekeringswet (Zvw), Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan bod. Hierbij is er speciale aandacht voor zaken die op regionaal niveau spelen.

Inbreng cliëntenperspectief bij kwaliteit van zorg

Deze cursus geeft inzicht in de rol van patiënten- en gehandicaptenorganisaties, contact onderhouden met de achterban en wat er komt kijken bij inbreng van het cliëntenperspectief.

Je leert hoe je gepast en effectief opkomt voor de belangen van je achterban. Met aandacht voor de verschillende rollen die je hierbij kunt hebben en de voor- en nadelen van deze rollen. Je ontdekt welke ondersteuning beschikbaar is om deze rollen goed te kunnen vervullen.

Hoe voer je het goede gesprek? In gesprek met…

We voeren dagelijks gesprekken, maar voeren we ook het goede gesprek? Het gesprek dat echt ergens over gaat, waardoor er na het gesprek ook echt iets verandert?

Deze tweedaagse cursus geeft je handvatten om gesprekken te voeren die impact hebben. Je leert om je doel en je gesprekspartner voor ogen te houden en zo écht de kern te raken.

Bewust beïnvloeden

Beïnvloeden begint bij zelfmanagement: inzicht in je persoonlijke eigenschappen. We onderzoeken samen welke factoren je belemmeren en welke je helpen om je doelen te bereiken. De belemmeringen omzetten in effectief gedrag is de volgende stap. Vervolgens herken je belemmerende en bevorderende factoren bij anderen en leer je daarop in te spelen. Resultaat: je kunt beter beïnvloeden in complexe situaties.

Belangen behartigen en netwerken in de regio

Wil je lokaal of regionaal meer impact bereiken? Onze praktijkgerichte cursus Belangen behartigen en netwerken in de regio brengt je een stap verder. Je gaat praktisch aan de slag met wat je regionaal of lokaal wilt veranderen of verbeteren voor de patiënten- of cliëntengroep die je vertegenwoordigt.

Communiceer bewust, versterk elkaar

Voor een goede samenwerking is goede communicatie essentieel. Mensen aansturen, informeren, instrueren en motiveren, het begint allemaal met goede communicatie.

In deze cursus maak je kennis met de 4 basisdenkwijzen, de kwaliteiten en valkuilen die daarbij horen en ontdek je welke denkwijze jij zelf hebt. Je leert de denkwijzen te herkennen, en hoe je de communicatie het beste afstemt op de denkwijze van de ander. Dit inzicht helpt om elkaar te begrijpen en te versterken, zodat je vanuit onderlinge verschillen met elkaar het beste resultaat bereikt.

Meer weten

 

Heb je vragen over het cursusaanbod voor deelnemers aan de Regiobeelden?

Je kunt altijd overleggen met Anne Braakman

Stuur Anne een e-mail