Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Spaghettihoofden begrijpen elkaar dankzij maatwerkcursus

Leer met een cursus van PGOsupport hoe je elkaar als collega's kunt versterken op de werkvloer.

"Supergoed, ik wil het iedere organisatie aanraden, écht heel leuk en leerzaam." Bij de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) vliegen de superlatieven over de maatwerkcursus 'Communiceer bewust, versterk elkaar' je om de oren. Marianne Naafs (directeur) en Amber van Ameijde (projectmedewerker) lichten toe.

Amber is projectmedewerker bij de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK). Tijdens de summerschool bij PGOsupport volgde zij de cursus 'Communiceer bewust, versterk elkaar'. Daar leerde zij hoe mensen kunnen verschillen in hun manier van denken en daardoor voor iemand met een andere denkwijze soms onbegrijpelijk reageren en handelen.

Elkaars denkwijze begrijpen

Amber: "Ik vond het een superleuke cursus. Je leert hoe anderen denken en waarom ze communiceren en handelen zoals ze doen. En natuurlijk ook hoe je zelf denkt en handelt. Met dat inzicht begrijp je de ander en kun je beter samenwerken. Het leek me daarom goed deze cursus met ons hele team te doen."

Cursus past in ontwikkeling VOKK

"Amber kwam enthousiast over de cursus bij me", vertelt Marianne Naafs. "De cursus past uitstekend in de ontwikkeling van onze organisatie. Er zijn collega's bij gekomen, functiewisselingen geweest en een deel van het team is erg druk met ons Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Dan merk je dat het moeilijk is om de rest aangehaakt te houden. Bovendien stop ik over een paar jaar en wil ik mijn team zo sterk mogelijk achterlaten. Daarom heb ik PGOsupport gevraagd of wij deze cursus op maat met het hele team kunnen volgen."

Maatwerk: meerwaarde in samenwerking

En zo geschiedde: de medewerkers van het VOKK-bureau volgden een maatwerkvariant. Voordeel is dat de trainers specifieke knelpunten en vooral voorbeelden uit de eigen praktijk gebruiken. Maar het belangrijkste is volgens Marianne: "Je kunt deze cursus wel individueel doen, maar ik kan iedere organisatie aanraden hem juist met je team te volgen.

Dat biedt een enorme meerwaarde omdat dit de mensen zijn die dagelijks met elkaar samenwerken. Ook heeft het toegevoegde waarde in de samenwerking met je vrijwilligers."

Spaghettihoofden: associatief of rechtlijnig

Medewerkers van de VOKK leerden bewust te communiceren en zo elkaar te versterken. Bewust communiceren, doe je door rekening te houden met hoe de ander denkt. Marianne: "De cursus draait helemaal om die manieren van denken.

Denk je associatief of juist rechtlijnig, formeel of informeel? Dat bepaalt mede hoe je communiceert en handelt. Je leert dat je eigen manier van communiceren soms niet aansluit bij hoe de ander denkt.

Maar zodra je snapt dat de ander bijvoorbeeld een 'gekookte spaghettihoofd' heeft (associatief denkt) of juist een 'ongekookte spaghettihoofd' met rechte stelen (dus rechtlijnig denkt), dan weet je hoe je iemand moet benaderen."

Elkaars gedrag begrijpen

Dankzij de cursus begrijpen de teamleden van de VOKK elkaar beter. Amber: "Je ziet hoe collega’s reageren en handelen, maar pas als je weet wat er bij hen van binnen gebeurt, ga je dat gedrag begrijpen.

Als je nu ziet dat een collega handelt op een bepaalde manier, dan koppel je dat meteen terug naar die denkwijzen. En weet je hoe je het best reageert. Dat hebben we van en met elkaar geleerd en het resultaat zien we direct terug op de werkvloer, bij iedereen''.

Marianne: ''We weten nu ook wie we het beste waarvoor kunnen inzetten. Associatieve denkers zijn creatief, komen met ideeën, maar zijn niet altijd de aangewezen personen om ze te realiseren. Daarvoor heb je meer rechtlijnige denkers nodig: de ongekookte spaghettihoofden. We weten dus wanneer we een klus moeten overdragen aan andere collega’s."

Pluim voor docenten

Tot slot wil Amber nog even haar complimenten kwijt aan de docenten. "Eva en Hermien doen het echt heel goed. Het zijn 2 totaal verschillende personen die juist daardoor goed het verschil in denkwijze kunnen laten zien. Met veel humor en voorbeelden."

 

Geïnteresseerd in een maatwerkcursus?

Karin Hoek, adviseur leren en ontwikkelen, helpt je graag verder.

Bel 06 4063 0976