Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

StigmaTools bij psychische aandoeningen

Winnaar juryprijs

Mensen met een psychische aandoening krijgen vaak te maken met onbekendheid, onbegrip en vooroordelen, ook wel stigma genoemd.

Aanleiding

Stigmatisering is voor mensen met een psychische aandoening een grote barrière voor herstel. Het is een hardnekkig probleem en er is grote behoefte om stigma bespreekbaar te maken. Door (zelf)stigmatisering ervaren mensen onder meer angst, inkomensverlies, werkloosheid, verkleinen sociaal netwerk, depressieve symptomen.

Project

Op laagdrempelige en toegankelijke manier in gesprek raken over (zelf)stigma via 20 StigmaTools, met als doel meer openheid, bewustwording, begrip, herstel en sociale inclusie. Doel is implementatie van de StigmaTools. Binnen 1,5 jaar zijn 45 ervaringsdeskundigen getraind. Zowel ervaringsdeskundige vrijwilligers als zorgprofessionals die hun ervaringsdeskundigheid inzetten.
Er zijn ruim 40 gespreksbijeenkomsten geweest met gebruik van de StigmaTools, waarbij er ruim 850 mensen bereikt zijn in 14 gemeenten in Gelderland en Overijssel.

Impact

De inzet van StigmaTools door getrainde ervaringsdeskundigen (ex-cliënten en zorgprofessionals) is een nieuwe manier van belangenbehartiging én lotgenotencontact: in gesprek gaan over wat stigma is en wat de gevolgen ervan zijn, versterkt de eigenwaarde van de mensen met een psychische kwetsbaarheid en opent de ogen van wijkbewoners, werkgevers, collega’s, professionals, beleidsmakers. De inzet van ervaringsdeskundigheid bij zorgprofessionals heeft een meerwaarde op de kwaliteit van zorg.

Door inzet van de StigmaTools kun je de kwaliteit van leven verbeteren. De tools zijn effectief in het verminderen van (zelf)stigmatisering als ze worden ingezet volgens een specifieke methode.

Samenwerkingspartners

Zorgbelang Inclusief, Iriszorg Vakgroep Ervaringsdeskundigen, IxtaNoa, gemeente Bronckhorst en De Bagagedrager. 

Contact

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met:

Ellen Spanjers
Projectleider StigmaTools
06 51718783
ellenspanjers@zorgbelanginclusief.nl

Terug naar overzicht