Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Succesvol crowdfunden doe je zo

In 1 dag € 2.000 binnenhalen en de rest van maar liefst € 7.500 in 5 dagen, hoe doe je dat? Ontdek hoe Hottie Wiersma met Hoofdpijnnet/Migrainefonds dit snelle succes behaalde via DoSupport.

Wat zijn de succesfactoren van deze inzamelingsactie op DoSupport, het online crowdfundingplatform van PGOsupport?

Maak je doel aansprekend, concreet, persoonlijk

Succesvolle crowdfunding start met een aansprekende, duidelijke en vooral persoonlijke actie. Hottie Wiersma is een levenslustige, sterke vrouw, die fotografeert, schrijft, sport. Ze heeft een vrolijk gezicht. Maar vaak staat haar gezicht echt niet vrolijk.

Al vanaf haar 17e heeft ze last van chronische migraine. De aanvallen zijn slopend en verborgen. Wanneer ze ziek is, ziet niemand haar. Als je het zelf niet hebt, snap je de impact niet. Er is veel onbegrip voor migraine. Dat is toch maar hoofdpijn?

Voor meer begrip bedacht Hottie Twee Gezichten: portretfoto’s van voornamelijk vrouwen op 2 momenten naast elkaar, zonder en met migraine. Die komen in een boek, vergezeld van korte ervaringsverhalen. En op een paneel voor een reizende tentoonstelling. Zodat patiënten hun omgeving in 1 oogopslag duidelijk kunnen maken wat de impact van migraine is.

De meeste foto’s en teksten maakte Hottie zelf. Maar de productie van de boeken en het paneel van 3 bij 2 meter kost natuurlijk geld.

Campagnebeeld impact migraine links Hottie vrolijk zonder aanval, rechts Hottie met pijn vertrokken gezicht tijdens aanval

Doe het samen in win-win

Hottie klopte voor ondersteuning aan bij Hoofdpijnnet, de patiëntenvereniging waar zij lid van is. Nelleke Cools, coördinator communicatie & PR van Hoofdpijnnet / Migrainefonds, wilde Hottie graag ondersteunen.

“Ik zag direct allerlei dwarsverbanden met onze campagne Maak van migraine een hoofdzaak die we samen met Women Inc en de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijncentra voeren”, vertelt Nelleke Cools en zette Hottie op het spoor van DoSupport inclusief het begeleidingstraject door PGOsupport.

“We hebben ons aangesloten bij DoSupport, zodat Hottie de actie daar kon doen en we hebben onze mediakanalen beschikbaar gesteld. Zo versterken we elkaar. Wij helpen Hottie en zij helpt ons, omdat we haar paneel kunnen inzetten in ons aanbod aan hoofdpijncentra.

Maak een communicatieplan

Crowdfunding is niet een kwestie van hup een plaatje en tekstje op een website en het geld rolt binnen. Het vraagt gedegen voorbereiding en een planmatige aanpak. Hard werken dus.

Hottie: “Ik heb 3 sessies gehad met Renske van PGOsupport. We hebben een plan gemaakt met activiteiten die al een maand voor de start van de actie beginnen. Ook de boodschap is belangrijk. Die moet kort en heel duidelijk zijn. Zodat mensen meteen snappen wat de bedoeling is en waar het geld naartoe gaat.”

Ook de boodschap is belangrijk. Die moet kort en heel duidelijk zijn.

Hottie Wiersma

Zet je persoonlijke netwerk in

“Vooraf benader je je familie- en vriendenkring. Vraag ze om bij de start meteen te doneren, want dan komt de actie op gang. Vervolgens benader je mensen die je kent, maar die wat verder van je afstaan. En tot slot richt je je via social media en andere kanalen op de massa, the crowd.

Dat stevige begin is heel belangrijk. Als donaties niet op gang komen, sluit de massa niet aan. Die geeft alleen aan succesvolle acties.”

Als donaties niet op gang komen, sluit de massa niet aan.

Hottie Wiersma

Kies een geschikt platform

Voor een online crowdfundingactie heb je natuurlijk een platform nodig. Daar zijn er verschillende van. Via Migrainefonds koos Hottie voor DoSupport.

“Dat is me goed bevallen. Ik was in gesprek met een ander platform, maar dat was niet gratis en als ik mijn streefbedrag niet zou halen, kreeg ik helemaal niks. Bij DoSupport kreeg ik bovendien uitgebreide begeleiding en dat heeft me goed geholpen.”

In 1 dag 27% binnen

De planmatige aanpak en de samenwerking met Migrainefonds werken: de eerste dag stroomt 27% van het doelbedrag binnen. Binnen 5 dagen is het doelbedrag van € 7.500 al bereikt. Nog 25 dagen te gaan.

In allerijl passen Hottie en Renske van PGOsupport het communicatieplan aan. De boodschap is niet langer: doe mee om het doel te bereiken, maar doneer voor extra boeken en nog meer impact.

Het uiteindelijke resultaat: € 8.174,47, dat is 109% van het streefbedrag.

Geïnspireerd door deze crowdfunding?

Wil je net als Hottie met crowdfunding geld binnenhalen voor een aansprekend doel? Neem contact op met Renske Noordhuis. Zij vertelt je graag hoe dat gaat.

Bel of app mij op 06 4093 2839