Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Sybe de Lint gaat met pensioen

Adviseur bedrijfsvoering Sybe de Lint neemt na bijna 11 jaar afscheid van PGOsupport.

Welke patiënten- of cliëntenorganisatie in Nederland kent Sybe nou niet? Die vraag kun je op 2 manieren lezen. Want het genoegen was altijd wederzijds. Logisch, want Sybe regelt ’t voor je. Altijd opgewekt, positief en met een enorme drive.

Sybe de Lint
Sybe de Lint gaat met pensioen

Talloze bestuurders van patiënten- en cliëntenorganisaties konden de afgelopen jaren met al hun praktische vragen over de bedrijfsvoering bij Sybe de Lint terecht. Overdag, ’s avonds, op zaterdag, zondag: Sybe stond altijd klaar.

Sybe: “Ja, ik snap dat als een bestuur op zaterdag vergadert en er komt een dringende vraag op, dat ze dan liever niet tot maandag wachten. Want dan hebben ze vervolgens een naar weekend. Kunnen ze beter mij direct bellen. Dan lossen we het samen snel op.”

Oudgediende

Sybe behoort tot de eerste medewerkers van PGOsupport. “Nu heb ik nog 2 langer dienende collega’s op kantoor. PGOsupport begon zonder kantoor, daarna op de Churchilllaan, met zo’n 8 medewerkers. Veel mannen toen nog”, grapt hij, altijd wel voor een geintje in. Maar hij heeft gelijk: door zijn pensionering blijven er amper mannen over aan de Daltonlaan.

Van laboratorium naar patiëntenbeweging

Sybe komt oorspronkelijk uit het ziekenhuislaboratorium en later het gezondheidszorgonderwijs. Via wat omzwervingen kwam hij in de uitgeverij-wereld en bij de LOI terecht. Daar was hij onder meer accountmanager.

Belangstelling voor de zorgsector heeft hij heel zijn leven al. In zijn LOI-tijd had hij vergevorderde plannen voor een eigen opleidingsinstituut in de zorg. Zo kwam hij ook in contact met het piepjonge PGOsupport, dat hem op enig moment polste voor het voorzitterschap van de Lymevereniging. “Die functie heb ik 6 jaar vervuld en toen die vereniging weer op orde was, kwam de vraag of ik niet bij PGOsupport wilde werken. En zo is het gekomen.”

Geen dag spijt

“Ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad bij PGOsupport. Het is een waanzinnig leuke organisatie, met hele fijne en ook slimme mensen, met wie je prettig kunt samenwerken. Daarnaast vormen de patiënten- en gehandicaptenorganisaties een hele liefdevolle omgeving. Met mensen die het niet makkelijk hebben en die enorm dankbaar zijn als je iets voor ze kunt betekenen. Dat heeft me altijd een enorme kick gegeven.”

Organisaties kunnen helpen en de dankbaarheid die je terugkrijgt, dat heeft me altijd een kick gegeven.

Interessante ontwikkeling

“Ook de ontwikkeling van PGOsupport vond ik leuk om mee te maken. Verschillende fases met verschillende typen directeuren, passend bij de omstandigheden. Van puntjes op de i, toen verantwoording, rapportages en cijfers belangrijk waren, tot de groei en verbreding naar de situatie nu, waarin PGOsupport steeds meer kan meebepalen hoe de zorg er met patiëntenparticipatie uit gaat zien.”

Persoonlijk contact is de kracht

De organisaties zijn volgens Sybe de afgelopen jaren niet zoveel veranderd. “Veel organisaties doen nog steeds wat ze altijd al deden. Misschien is de vorm wat veranderd. Vergeet niet dat veel organisaties draaien op de wat oudere vrijwilligers. Die zijn niet altijd even innovatief.

Voor mij blijft de kracht van een patiëntenorganisatie dan ook het persoonlijke contact, ongeacht het middel dat ze inzetten. Als je te horen krijgt dat je een aandoening hebt, kan je wereld instorten. Dan is het fijn als er iemand is die jou begrijpt en je met empathie verder kan helpen om je leven weer op de rit te krijgen. Zonder enig ander belang. Als je dat goed kunt, ben je goud waard.”

Niet achter de geraniums

Wie denkt dat Sybe zich nu terugtrekt achter de geraniums heeft het mis. Zo is hij duo-voorzitter van de Raad van Toezicht van Big Rivers. Dat is een jaarlijks festival in Dordrecht met zo’n 150.000 bezoekers. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stedenband Dordrecht (Nederland) – Dordrecht (Zuid-Afrika) en ook nog eens voorzitter van een tennisclub, die in een fusieproces zit.

“En verder hopen we nog heel veel te kunnen reizen. Maar dat moet door corona natuurlijk even wachten.”

Het allerbeste gewenst

PGOsupport neemt afscheid van een fijne, hartelijke, open collega. We gaan hem zeker missen. Ook zijn humor en niet te vergeten zijn tomeloze inzet. Sybe, namens als je collega’s: het allerbeste. Het ga je goed.

Wil je Sybe een persoonlijke boodschap meegeven? Dat kan in het commentaar bij het LinkedIn-bericht.

Heb je een vraag over bedrijfsvoering?

Je kunt met al je vragen bij 1 van Sybe's (oud-)collega's terecht. Of gebruik het contactformulier.

Neem contact op met een adviseur