Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Tackle your Tics

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening. Een belangrijk kenmerk zijn de tics: bewegings- en geluidstics, enkelvoudige- en samengestelde tics en gedachtentics.

Aanleiding

Gedragstherapie is behandeling van eerste keuze. Maar er is ruimte voor verbetering. Kinderen en volwassenen moeten vaak lang reizen voor de wekelijkse therapiesessies. Vooral kinderen vinden deze therapie pittig en kunnen last hebben van vermoeidheid en concentratieproblemen op school.

Project

Tackle your Tics moet de behandeling beter toegankelijk, minder belastend, meeromvattend en korter maken dan het standaard behandelformat.
Het is een 4-daags intensief geïntegreerd therapieprogramma voor kinderen van 9-17 jaar met tics. De kinderen krijgen in groepsverband gedragstherapie. Door de groepsvorm ervaren kinderen steun en herkenning bij elkaar. Daarbij zijn er ondersteunende, motiverende elementen toegevoegd:
workshops copingsstrategieën door ervaringsdeskundigen, gespreksgroepen voor ouders, een coachingsapp om thuis te oefenen, extra psycho-educatie en ontspanningsoefeningen.

Impact

Tackle your Tics blijkt een haalbaar therapieprogramma dat aanwijzingen geeft voor verbetering van zowel de ernst van de tics als de kwaliteit van leven. Vanwege veelbelovende resultaten van dit verkennende onderzoek met 14 deelnemers is nu een groter onderzoek gestart, waarbij Tackle your Tics aangeboden wordt aan meer dan 100 kinderen. Hierbij worden tevens veel nieuwe therapeuten opgeleid.

Samenwerkingspartners

Stichting Gilles de la Tourette, De Bascule, Amsterdam UMc, Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie, ticExperts, Tourettes Action

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met:

Laura Beljaars
laura@tourette.nl
www.tourette.nl

Terug naar overzicht genomineerden