Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Tackle your Tics

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening. Een belangrijk kenmerk zijn de tics: bewegings- en geluidstics, enkelvoudige- en samengestelde tics en gedachtentics.

Aanleiding

Gedragstherapie is behandeling van eerste keuze. Maar er is ruimte voor verbetering. Kinderen en volwassenen moeten vaak lang reizen voor de wekelijkse therapiesessies. Vooral kinderen vinden deze therapie pittig en kunnen last hebben van vermoeidheid en concentratieproblemen op school. Bovendien is er binnen de huidige gedragstherapie alleen oog voor de tics en niet voor de algehele kwaliteit van leven.

Project

Tackle your Tics moet de behandeling beter toegankelijk, minder belastend, meeromvattend en korter maken dan het standaard behandelformat.
In dit project speelt ervaringsdeskundigheid een belangrijke rol. Ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette maken volledig deel uit van de onderzoeksgroep. Deze ervaringskennis wordt ingezet om niet alleen de tics te verminderen, maar vooral ook de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit wordt onder andere gedaan door de toevoeging van speciaal ontworpen workshops, die tijdens het behandelprogramma door een ervaringsdeskundige worden gegeven. De thema’s van de workshops zijn Ik mag zijn wie ik ben, Oplossingsgericht denken en Positieve kenmerken die vaak voorkomen bij tics en Tourette.

Het is een 4-daags intensief geïntegreerd behandelprogramma voor kinderen van 9-17 jaar met tics. De kinderen krijgen in groepsverband de al bestaande gedragstherapie. Door de groepsvorm ervaren kinderen steun en herkenning bij elkaar. Daarbij zijn er ondersteunende, motiverende elementen toegevoegd: workshops copingstrategieën door ervaringsdeskundigen, gespreksgroepen voor ouders, een coachingsapp om thuis te oefenen, extra psycho-educatie en ontspanningsoefeningen. Op deze manier is er aandacht voor tics, kwaliteit van leven én het gezin.

Impact

Tackle your Tics blijkt een haalbaar therapieprogramma dat aanwijzingen geeft voor verbetering van zowel de ernst van de tics als de kwaliteit van leven. Vanwege veelbelovende resultaten van dit verkennende onderzoek met 14 deelnemers is nu een groter onderzoek gestart, waarbij Tackle your Tics aangeboden wordt aan meer dan 100 kinderen. Hierbij worden tevens veel nieuwe therapeuten opgeleid.

Samenwerkingspartners

Stichting Gilles de la Tourette, Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Levvel (voormalig: de Bascule), Amsterdam UMc, Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie, TicXperts, Tourettes Action.

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met:

Laura Beljaars
laura@tourette.nl
www.tourette.nl

Terug naar overzicht genomineerden